VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

03 02. Prisimintas LDK veikėjas J. L. Chreptavičius

Edvinas Damulis

Vilniaus universiteto biblioteka ir Užsienio reikalų ministerija penktadienį surengė Lietuvos didžiosios kunigaikštystės kanclerio ir Abiejų tautų respublikos užsienio reikalų ministro Jokimo Liutauro Chreptavičiaus 200-ųjų mirties metinių minėjimą, skirtą prisiminti jo asmenybę, veiklą ir nuopelnus Lietuvos valstybei, švietimui ir kultūrai.

Renginio metu bus atidaryta J. L.Chreptavičiaus rankraščių ir jam priklausiusių spaudinių paroda.

Iš didelio J. L. Chreptavičiaus leidinių rinkinio Vilniaus universiteto bibliotekoje saugoma tik keletas jo kolekcijos knygų, pažymėtų įdomiais antspaudais bei donaciniais įrašais. Dauguma jų yra reti XVI-XVIII amžiaus leidiniai - moksliniai, istoriniai, teologiniai ir poleminiai dokumentai.

J. L. Chreptavičius (1729-1812) - Lietuvos didžiosios kunigaikštystės veikėjas, pirmasis Abiejų tautų respublikos užsienio reikalų ministras, pažangių reformų šalininkas, Edukacinės komisijos iniciatorius ir veikėjas, Lietuvos mokyklų departamento komisaras, Vilniaus universiteto reformatorius, Abiejų tautų respublikos Nuolatinės tarybos narys, kultūros ir mokslo mecenatas, bibliofilas.

Per neilgą užsienio reikalų ministro kadenciją J. L. Chreptavičius sukomplektavo užsienio reikalų ministeriją, rūpinosi jos finansais ir pasiuntinybių veikla.

Atgal