VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

03 05. Mintys vis grįžta į Gimtinę...

Birutė Silevičienė

Graži ir nepakartojama mano gimtinė žiemą: laukai užkloti  sniego kristalėliais lyg balta močiutės drobė švyti nušviesti saulutės spindulėlių. Medžiai stovi ir miega, jų nepažadina ir varnų balsai, kai susirenka būrys ir tupi ant šakų aptarinėja gyvenimo naujienas...

Ateis pavasaris, pasipuoš žalumos skraiste, saulutė pažadins visus gyvenimui ir džiugins žmonių širdis sugrįžę paukšteliai į gimtus namus: suks lizdelius šeimynai, čiulbės mielais balseliais nuo ankstyvo ryto iki sutemos, gandrai darbuosis lizduose ir lauks „žmonos“, tai visiems džiaugsmas ir savų darbų žemelėje pradžia. O po darbų eis į bažnyčią, susitikimus kaimo bendruomenėje. Apsilankys bibliotekoje, skaitys knygas. Gyvenimas turės savo tikslą ir rūpesčius, darbus...

Apsilankius gimtinėje matau savo vaikystės dienas. Akyse atbėgantis vieškelis iš Traupio į Vičiūnų kaimą. Praėjusi melioracija – kaimas liko be žmonių, sodybų. Žmonės išsikėlė į Traupio miestelį (Anykščių raj.), įsikūrė ir gražiai gyvena. Nors vis šaukia gimtoji žemė ir jie eina aplankyti savojo kaimo.

Aš visada prisimenu buvusius kaimynus, savo kiemą, medžius, sodą, kūdrą, šulinį, augintus gyvulėlius. Tankiai vartau albumus, žiūriu nuotraukas, matau visą kaimo panoramą. Tai nepakartojama...

Kaimui skirta jau trys knygos: „Žuvėdros klyksmo aidai“, „Ačiū tau, Gimtine“, „Nutrūkusi kaimo styga“, nors esu išleidusi jau 17 knygų.

Vasario 17 dieną Traupio miestelyje vyko mano knygų „Ačiū tau, Gimtine...“ ir „Nutrūkusi kaimo styga“ pristatymas. Susirinko daug žmonių, svečių, buvusių vičiūniečių.

Nuoširdžiai dėkoju visai Traupio bendruomenei, rengusiai šį susitikimą su kraštiečiais. Tai nepailstanti bibliotekos vedėja Ramunė Musteikienė, mano kūrybą pristačiusi literatė, literatūrinio paramos fondo „Baltasis balandis“ įkūrėja ir vadovė Aldona Širvinskienė, Anykščių meras Sigutis Obelevičius, Lietuvos kraštotyros draugijos narė, Anykščių Teresės Mikeliūnaitės kraštotyros draugijos pirmininko pavaduotoja Audronė Berezauskienė, Tėvynės  pažinimo draugijos Vilniaus skyriaus pirmininkė Birutė Mikulytė. Anykščių „Marčiupio“ literatų klubo narys, bardas Algimantas baronas atliko savo kūrybos dainas apie vėją, lietų ir meilę skambant gitaros stygoms.

Traupio seniūnė Daiva Tolušytė įvertino mano meilę gimtam kraštui, istorijos įamžinimą ir apdovanojo padėka.

Nustebino žmonių gerumas, nuoširdumas ir dovanos, gėlės, pušies gražioji šakelė, kurioje 17 kankorėžiukų (tiek esu išleidusi knygų), tai kruopščiai  bendruomenės pirmininkės Janinos Savickienės parinkta šakelė. Gėriuosi ąsotėliu su Traupio miestelio herbu ir užrašu „Traupis“. Jis visada primins savas šaknis ir neleis pamiršti Gimtinės.

Stefos Krištaponienės įteikta pintinė sodo gėrybių, Teofilės Bražinskienės medus, Nijolės Vanagienės  kaimiški ekologiški lašiniai, skilandukas mane grąžino į vaikystės prisiminimus, kai rankoje duonelės riekė,  lašinukų gabalėlis, agurkas teikė sotumą ir stiprybę...

Gražiai nuskambėjo mano eilėraštis Traupio kultūros namų direktoriaus lūpose. Ačiū Jums, Antanai Gimža, už gėles, sutikimą, eilėraščio pateikimą klausytojams.

Dėkoju visiems kraštiečiams už gražų vaišių stalą, kavą ir arbatą.

Ačiū, kad esate kilnūs ir garbingi žmonės. Jaučiausi laiminga, kad galėjau visus  apkabinti, pabendrauti, sužinoti kaip gyvenate, kaip sekasi, kokie ateities planai.

Ačiū, kad tiek buvo svečių Traupyje, pristatant mano knygas.

Būkite sveiki, stiprūs ir vieningi, gražaus Jums pavasario!

Iki naujų susitikimų!

Atgal