VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

07 14. Antstolių rūmai: E-varžytynės spartina skolininkų turto pardavimus

Per pirmąjį 2014 m. pusmetį Lietuvoje įvyko 928 elektroninės varžytynės. Jų metu parduota įvairaus turto už beveik 77 milijonus litų. Vidutinė vieneriose varžytynėse parduoto turto vertė - 83 tūkst. litų.
Vidutinis per parą užsiregistruojančių dalyvių skaičius, palyginti su 2013 m. duomenimis, padidėjo 1,5 karto - nuo 19 iki 28.
Didžiąją dalį iš varžytynių parduodamų daiktų sudaro žemės sklypai ir įvairūs statiniai - butai, namai, komercinės ar ūkinės paskirties patalpos. Taip pat pardavinėjamos transporto priemonės, pramonės prekės, buities reikmenys, vertybiniai popieriai.
"Išskirtinę paklausą turi vieno-dviejų kambarių butai: dėl jų varžosi daugiausia dalyvių ir pradinė pardavimo kaina greičiausiai keliama", - sako Kaune dirbantis antstolis Regimantas Budreika. - Tačiau savo pirkėjų sulaukia ir neįprasti, specifiniai daiktai. E-varžytynėse siūlomas įvairiausias turtas nuo lauko viralinės iki poilsio apartamentų, nuo 180 g sveriančios aukso grandinėlės iki dujotiekio tinklų.
Kaip pastebi antstolis, potencialių pirkėjų e-varžytynėse galėtų būti dar daugiau, jeigu visi besidomintieji areštuoto turto pardavimais žinotų, kad nebereikia vykti į antstolio kontorą.
2014 m. balandį atliktos visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, tik 22,3 proc. Lietuvos gyventojų žino, kad varžytynės vyksta internete.
Šiuo metu varžytynių akto pasirašymas yra vienintelė procedūra, dėl kurios turtą įgijęs asmuo ar jo atstovas turi atvykti į antstolio kontorą. Didelis privalumas, kad procesas internete suteikia galimybę registruotis ir dalyvauti jau prasidėjusiose e-varžytynėse. Be to, tas pats asmuo gali dalyvauti keleriose pasirinktose varžytynėse tuo pačiu metu. Vienas pirkėjas tą pačią dieną gali įsigyti turto Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje.
Pagal statistiką šimtui paskelbtų varžytynių vidutiniškai tenka 128 užsiregistravę dalyviai.
Išvaržomus daiktus galima įsigyti pigiau negu rinkos kainomis. Pirmosiose varžytynėse pradinė turto kaina sudaro 80 proc. rinkos kainos, antrosiose - 60 proc. rinkos kainos. Tokios pradinės kainos nustatymo taisyklės įstatyme nustatytos siekiant kompensuoti objektyvius turto vertę mažinančius veiksnius. Įsigijus skolininko turtą, galimi disponavimo apribojimai, varžytynių laimėtojui gali tekti rūpintis priverstiniu asmenų iškeldinimu ar buvusio savininko daiktų saugojimu.
Nors 2013 m. įdiegta e-varžytynių sistema didžiąja dalimi pateisino lūkesčius, teorinį modelį perkėlus į realybę pastebėta ir kai kurių spragų. Jų nebeliks nuo rugpjūčio 1 dienos, kai įsigalios Civilinio proceso kodekso pakeitimai e-varžytynių procedūroms tobulinti. E-varžytynių sistema bus apsaugota nuo bandymų sutrikdyti procesą paskutinėmis pardavimo minutėmis, kadangi varžytynių pabaigos laikas nebus griežtai fiksuojamas, o bus susietas su paskutinio kainos pakėlimo momentu. Varžytynės vyks ilgiau: ne 7 dienas, kaip šiuo metu, bet 20 arba 30 dienų atsižvelgiant į parduodamo turto rūšį.

Atgal