VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

08 12. Ką reikia žinoti ketinantiems statyti namą kitais metais?

Pagal Europos Sąjungoje įsigaliojusius teisės aktus nuo 2016 m. Lietuvoje bus galima statyti tik A klasės reikalavimus atitinkančius energetiškai efektyvius pastatus. Kad galėtų atitikti šiuos reikalavimus, dalį energijos tokie namai turėtų gauti iš atsinaujinančių šaltinių – naudoti saulės, vėjo, žemės energiją.

Be atsinaujinančių šaltinių energetiškai efektyviems pastatams svarbi kruopšti izoliacija, itin efektyvus įstiklinimas, sandarios konstrukcijos, atidžiai kontroliuojama ventiliacija.

Ne vienam gyventojui, greitu metu ketinančiam statytis gyvenamąjį namą kyla daug klausimų – kokie yra reikalavimai atsinaujinančios energijos įrenginiams, į ką labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį juos renkantis?

„Sanistal“ šildymo produktų grupės vadovas Lietuvoje Stasys Malinauskas teigia, kad geriausia yra naudoti kombinuotas šildymo sistemas, apjungiančias tradicinius ir atsinaujinančius šilumos šaltinius. Tokios sistemos jau nėra teoriniai modeliai ar maketai popieriuose, bet realūs namuose veikiantys įrengimai. Populiariausias atsinaujinančios energijos šaltinis šiuo metu yra saulės energija.

„Yra du labai svarbūs dalykai, kuriuos reikia žinoti žmonėms planuojantiems savo namuose „įdarbinti“ saulę. Pirma – saulė šviečia ne visada! Todėl būtinai reikalingas pagrindinis šilumos šaltinis, kuris šildys jūsų namus kai truks saulės energijos. Antra – saulė daugiausiai  energijos pagamina tada, kai jūs jos sunaudojate mažiausiai“, - aiškina specialistas.

Pavyzdžiui, paprastą darbo dieną 4–5 asmenų šeimoje, kai tėvai dirba, o vaikai būna mokykloje ar ikimokyklinėje ugdymo įstaigoje, vidurdienį  saulės spinduliavimas bus pats didžiausias, o energijos suvartojimas name bus minimalus.

Todėl efektyviam tokios sistemos darbui reikalingos karšto vandens talpos-bakai, kurie akumuliuos energiją ir ją sukaups tam laikui, kai jums jos reiks daugiausiai - vakare, po dienos darbų visiems einant į karštą vonią. Kad sistema veiktu gerai ir efektyviai būtinas jos parinkimas konkrečiam namui įvertinus geografinę padėtį, žmonių skaičių name, stogo tipą ir orientaciją. Todėl rekomenduojama naudotis specialistų pagalba pasirenkant sistemas ir gamintojų patirtimi jas įsirenginėjant.

 

Reduktoriai

Atgal