VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

11 07. Vilniaus rotušėje valandas turėtų mušti laikrodis

Trečiadienį Kultūros ministerijoje buvo pristatytas siūlymas atstatyti rotušės bokštą su jame įtaisytu laikrodžiu. Tai norima padaryti iki Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio, kuris bus minimas 2018 m. 
Per daugelį amžių Vilniaus rotušė turėjo ne vieną bokštą su laikrodžiu, kuriuos vis suniokodavo gaisrai. 
"Visa turi būti atkuriama su Vilniaus miesto savivaldybe ir kitomis institucijomis. Visi turime pagalvoti, ar esame pajėgūs atstatyti rotušės bokštą su laikrodžiu", - sakė Lietuvos kultūros politikos instituto direktorius Antanas Staponkus. 
Apie ankstesnius Vilniaus rotušės laikrodžius ir jų meistrus papasakojo, su laikrodžio atstatymo programa supažindino rotušės laikrodžio atstatymo komiteto pirmininkas prof. Libertas Klimka.
"Visiems turbūt rūpi, kaip pasitiksime valstybės 100-metį, kad jis paliktų pėdsaką valstybės raidoje. Dabar visi keliauja. Ar kam nors teko matyti Europoje rotušę, kurioje nebūtų laikrodžio? Laikrodis rotušėje buvo miesto savivaldos simbolis. Miestas be laikrodžio ir jo varpų - aklas ir kurčias", - kalbėjo L. Klimka, kviesdamas prisiminti miesto laikrodžius Prahoje, Mesinoje, sutraukiančius būrius turistų. Mesinos laikrodį sugriovė žemės drebėjimas, bet italai rado lėšų jam atstatyti. 
Manoma, kad pirmoji rotušė Vilniuje buvo pastatyta apie 1387 m. Tuomet miestas gavo ir Magdeburgo savivaldos teises. Tačiau žinių apie rotušės laikrodį išlikę tik iš XVII a. 
1725 m. meistras Aleksandras Skačkovskis laikrodį - tai buvo ne pirmas miesto laikrodis - įkėlė į rotušės bokštą. Tačiau naujuoju laikrodžiu miestiečiai džiaugėsi iki kito gaisro, kilusio 1749 m. prie Subačiaus vartų. 
Bet Vilnius lyg feniksas kaskart pakildavo iš pelenų, o vilniečiai neprarasdavo vilties - surinkdavo lėšų ir bokštą su laikrodžiu atstatydavo. Labai įdomios būdavo laikrodžio "atidarymo" ceremonijos. 
Carinei Rusijai okupavus Lietuvą, rotušės bokšto laikrodis buvo perkeltas į šalia esančios Šv. Kazimiero bažnyčios kairįjį bokštą. Ten jis išbuvo bene iki XIX a. vidurio, kada bažnyčia buvo perstatyta į cerkvę. 
Projektuodamas naują rotušę, architektas Laurynas Stuoka taip pat nepamiršo laikrodžio, numatė jam įspūdingą bokštą. Tačiau dėl lėšų stokos Vilniaus rotušė buvo atstatyta be bokšto. 
"Mes norime, kad laikrodžio atstatymas būtų diskusijų objektas. Gal tas laikrodis turėtų būti nebūtinai rotušėje, gal tai galėtų būti šiuolaikiškas laikrodis? Tačiau jis būtinai turėtų skaičiuoti valandas Rotušės aikštėje", - visuomenę į diskusiją kvietė L. Klimka. 
Anot A. Staponkaus, miestui laikrodis - reikalingas dalykas. Nutinka, kad laikrodis gali sustoti, bet laikas nesustoja.

Atgal