VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

11 17. SEB: Lietuvos gyventojai būstą keičia beveik rečiausiai Europoje

Baltijos šalyse gyventojų, patenkintų savo būstu, yra mažiau negu Europos Sąjungoje, tačiau ir keičia būstą mažesnė jų dalis. Tai, kad šeimos lieka gyventi būstuose, kurie juos ne visai tenkina, daugiausiai lemia per mažos pajamos, kurių nepakanka įsigyti geresnius namus, rašoma naujausiame SEB banko ekspertų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje parengtame leidinyje „Baltic Household Outlook".

Eurostato duomenimis, dažniausiai būstą Europoje keičia Skandinavijos šalių gyventojai. 2012 metais didžiausia dalis namų ūkių, nurodžiusių, kad per pastaruosius penkerius metus keitė gyvenamąją vietą, buvo Švedijoje - 40 procentų. Europos Sąjungos vidurkis siekė 18 procentų.

Baltijos šalyse šis rodiklis gerokai mažesnis. Tarp Baltijos šalių didžiausia dalis būstą per penkerius metus pakeitusių gyventojų buvo Estijoje - 16 procentų. Latvijoje tokių 10 proc., Lietuvoje dar mažiau - tik 6 procentai.

Labiau sėslūs gyventojai buvo tik naujosiose Europos Sąjungos šalyse narėse - būstą per penkerius metus keitė 4 proc. Kroatijos, 3 proc. Bulgarijos ir 2 proc. Rumunijos gyventojų.

Įvairiose Europos Sąjungos šalyse namų ūkiai nevienodai patenkinti savo gyvenamuoju būstu. Eurostato duomenimis, labiausiai savo būstu patenkinti olandai - net 96 proc. šios šalies gyventojų nurodo, kad yra patenkinti arba labai patenkinti savo namais. Baltijos šalyse gyventojai savo būstu patenkinti mažiau. Latvijoje savo būstu patenkinti 85 proc., Estijoje - 80 proc., Lietuvoje - 84 proc. šeimų. Atitinkamas Europos Sąjungos rodiklis - 89 procentai.

 

Nekilnuojamas turtas Klaipėdoje

Atgal