VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

06.28. Tvorų tipai ir jų skirtumai

Nuosavame žemės sklype, kuriame pastatytas gyvenamasis būstas, tvora tampa sprendimu visiems, siekiantiems gyventi saugiai ir norint apsaugoti šeimos privatumą. Tvorų rūšių - gausu, kurių kiekviena skiriasi medžiagomis, iš kurių yra pagaminta, montavimo, priežiūros subtilybėmis ir kitais aspektais.

Kai kurių tipų tvoros labiau dera prie klasikinių, kitos – prie modernaus stiliaus gyvenamųjų pastatų, todėl  www.tvora.eu specialistai rekomenduoja renkantis tvorą atkreipti dėmesį ne tik į jos išorę, bet ir kaip šis statinys vizualiai dera kartu su nuosavoje teritorijoje esančiu gyvenamuoju būstu ar sodyba. Taigi, kokiomis savybėmis pasižymi skirtingi tvorų tipai ir kuo jie skiriasi?

Tvoros, pagamintos iš aliuminio, yra laikomos vienomis patvariausių ir ilgaamžiškiausių, kurios ypač tinka šiuolaikinio stiliaus namams aptverti. Moderni, stilinga tvora gali būti pagaminta atsižvelgiant į užsakovų pageidavimus, parenkant tinkamiausią jos atspalvį, priderintą prie namo. Tvirta aliuminio tvora užtikrina kokybiškumą, ilgaamžiškumą, o taip pat yra siūlomas platus tvoros dizaino pasirinkimas, todėl kiekvienų namų savininkas neabejotinai ras priimtiniausią variantą. Metalinių strypų tvoros gali būti gaminamos su ornamentais ar be jų. Šios tvoros yra įvardijamos kaip nereikalaujančios ypatingos priežiūros, o jų išvaizda yra tinkanti aptverti klasikinio stiliaus statinius. Dažnai prie metalinių tvorų yra sodinami augalai, kurie paįvairina nuosavos žemės teritorijos eksterjerą. Lyginant su jau minėta aliuminio tvora, metalinių strypų tvoros kaina yra pigesnė.

Metalinių horizontalių profilių tvora yra laikoma uždara,  todėl ją renkasi privatumui pirmenybę teikiančios šeimos. Bet kokioje sklypo vietoje tinkama montuoti tvora taip pat pasižymi ilgaamžiškumu, kuri nereikalauja papildomos priežiūros. Skardinės tvoros gali būti tiek horizontalios, tiek vertikalios, o jų konstrukcijos įprastai yra pasirenkamos aukštos, todėl tai tampa populiariu pasirinkimu norintiems sustiprinto saugumo tam, kad per tvorą nebūtų galima lengvai perlipti ar peršokti. Nepermatoma tvora yra tinkamiausia aptverti modernius, šiuolaikiškus statinius, o jos kaina yra laikoma vidutine. Termiškai apdorotos, medinės tvoros pasižymi atsparumu tokiems aplinkos veiksniams kaip vėjas, lietus, sniegas, jos nepūva, ant jų neauga grybelis, todėl jeigu būtent šiuos aspektus laikote tvoros privalumais, specialistai rekomenduoja rinktis termiškai apdorotos, o ne impregnuotos medienos tvoras. Dažnai šio tipo tvoros yra pasirenkamos aptverti mažesnius sodus bei didesnes sodybas. Dailylentės, iš kurių pagaminta tvora, yra tvirtos, todėl tai tampa geru pasirinkimu kainos bei kokybės atžvilgiu.

Akmeninės tvoros nuo kitų tvorų rūšių skiriasi tuo, kad jas montuoti yra sudėtingiau, tačiau aplinkos veiksniams atspari akmens skalda, kuri nereikalauja priežiūros, tampa gera investicija, derančia prie modernių, originalių namų. Tuo tarpu teritoriją žyminčios tinklinės tvoros yra laikomos pigiausiomis ir nesaugančiomis privačios teritorijos. Šias tvoras dažniausiai renkamasi siekiant aptverti dideles teritorijas, o kadangi tvoros tinklas nėra brangi medžiaga, esant reikalui, tam tikras pažeistas jos vietas galima tiesiog pakeisti naujomis. Šio tipo tvoros pasižymi ilgaamžiškumu bei nereikalauja didelių investicijų. Plastikinės tvoros nepasižymi tokiu tvirtumu, kaip, pavyzdžiui, akmeninės ar metalinės, todėl tokio tipo tvoros nėra laikomos ilgaamžėmis, tačiau jos puikiai dera tiek prie klasikinio, tiek prie modernaus stiliaus namų, o segmentinės tvoros specialistų yra įvardijamos kaip ypač saugios ir ilgaamžės.

Atgal