VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Būstas

02 01. Kas įvyko naujo nekilnojamojo turto rinkoje Lietuvoje ir kokios perspektyvos?

Gediminas Bareika

Vidutinių ir smulkių nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos prezidentas

1.Kas naujo nekilnojamojo turto rinkoje praėjusiais metais  Lietuvoje?

Rezultatai liūdni, nt sandorių sumažėjo apie 20  proc., lyginant su praėjusiais metais, ypač periferijoje. Fiziškai išnyko ne viena dešimtis kaimų. Aktyviai judėjo tik žemės ūkio paskirties žemės pardavimas, kurios kaina, jei žemės našumo balas virš 50 balų, siekia 20 000 Lt už 1 ha, o nuomos kaina siekia 500 Lt už 1 ha per metus.

2.Kokia situacija didžiuosiuose miestuose?

Vienas iš didžiųjų miestų sąrašo jau išbrauktas Panevėžys. Vyksta masinė emigracija, o su jais Tėvynę palieka ir nekilnojamojo turto pirkėjai., kurie nebegrįžta ir neinvestuoja Lietuvoje. Vilniaus mieste didžioji dalis sandorių vyksta senamiestyje, čia kainos laikosi tame pačiame lygyje, ir gyvenamosios paskirties būstas siekia 11 000 Lt už 1 kv.m.  Naujuosiuose rajonuose būstų kainos svyruoja nuo 2500 Lt/kv.m. iki 6000 Lt/1 kv.m. Norėčiau išskirti Druskininkus, kur parduodamų butų trūksta.

3.Kokios priežąstys, dėl ko merdi nekilnojamojo turto rinka ?

Nekilnojamojo turto kreditavimo sumažėjimas (beveik neįmanoma gauti paskolos), bankų “siautėjimas” klientų atžvilgiu. Įsivaizduokite situaciją, jei žmogus prieš keletą metų nusipirko butą už  350 000 Lt, o per krizę jis nuvertėjo iki 150 000 Lt, prarado darbą. Banko išieškojimo skyriai kartu su advokatų kontoromis, antstoliais, kurių įkainiai nerealūs, baigia užsmaugti skolos gavėją. Jo butą per varžytines išpirks bankų dukterinės įmonės už 150 000 Lt, ir žmogus lieka skolingas bankui ir be buto. Jeigu paskolos gavėjas paskolos laikotarpiu pardavė arba dovanojo kitą nekilnojamąjį turtą, tai ir tuos sandorius bankas teismo keliu anuliuos. Toks bankų vykdomas genocidas baigia išvaikyti žmones iš Lietuvos.

4.Nuo š.m. kovo mėn. 01 d. įsigalios fizinių asmenų bankroto įstatymas. Kaip tai įtakos nekilnojamojo turto rinką?

Klausimas, ar jis įsigalios, nes bankų lobistai aktyviai bando užblokuoti  šio įstatymo įsigaliojimą. Laikas parodys iš kur kyšo parsidavusių bankam  politikų   ausys....

5.Kaip vertinate energetinių pasų įvedimą?

Labai neigiamai, kadangi NT rinka beveik sustabdyta. Aplinkos ministerija užsiima pajamų  sukūrimu.

6.Ką daryti, kad atsigautų nekilnojamojo turto rinka?

Reikia įleisti į Lietuvos rinką naujus bankus, investuojantiems į nekilnojamąjį turtą Lietuvoje, leisti gyventi 5 metus, taip kaip ir Latvijoje, reformuoti Lietuvos Banką, kuris akivaizdžiai gina Skandinavijos bankų interesus, su verslo visuomene vengia bendrauti, suteikti lengvatines paskolas jaunoms šeimoms, leisti atsijungti šildymą ir kitas paslaugas nuo monopolininkų, supaprastinti projektų derinimą, leisti miško paskirties žemėje statyti ūkininko ūkius, nor norinčių vis mažėja. Informuoti visuomenę, kaip Islandija pasielgė su agresyviai besielgiančiais bankais jų šalyje. Neįgyvendinus šių idėjų, nekilnojamojo turto rinka trauksis toliau. Jau dabar rajonų centruose apie 20 proc. daugiabučių tuščių, kurių neįmanoma parduoti.

Į Lietuvos nekilnojamojo turto rinką turi būti pritraukta apie 20 mlrd. Lt per metus, sustabdyta emigracija, gerinant verslo aplinką, įleista 20 naujų bankų ir sumažinta 50 proc. valdininkų skaičius.

Atgal