VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

02 24. Lietuvos verslas jau moka mokesčius kitoms šalims

Jolanta Kasiulytė

Per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje padaugėjo verslui nepalankių valdžios sprendimų, todėl šalies bendrovės pradeda svarstyti verslo iškėlimo į kitas šalis galimybę, teigia 33-iąjį Lietuvos ekonomikos tyrimą atlikę Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) analitikai.
"Pastaraisiais metais pagrindinis Lietuvos investicijų srautas buvo nukreiptas į palankesnius kapitalo mokesčius taikančias šalis - Nyderlandus ir Kiprą, taip pat į kaimyninę Latviją. (...) Įmonės į kitas šalis investavo ne plėtodamos savo veiklą, vykdydamos gamybą, tačiau steigdamos holdingines kompanijas, kuriomis pasinaudojo siekdamos palankesnės mokesčių aplinkos, ieškodamos stabilesnės situacijos politine prasme, žinodamos, kad nebus greitai pakeisti vieni ar kiti įstatymai, kurie galėtų lemti įmonės veiklos efektyvumą", - pirmadienį pristatydamas Lietuvos ekonomikos tyrimą sakė LLRI ekspertas Laurynas Rekašius.
Pasak ekonomisto, Latvija iš populiariausių šalių trejetuko išsiskyrė tuo, kad daugiau nei 50 proc. Lietuvos investuotojų čia vykdė realią įmonių veiklą, o ne tik mokėjo mokesčius. Tačiau ši tendencija, anot LLRI eksperto, netrukus gali pasikeisti Lietuvos nenaudai.
"Nuo šių metų Latvija taip pat pradėjo taikyti palankesnius mokesčių tarifus kapitalui, atsisakė dividendų apmokestinimo. Būtent tokie sprendimai padarys šią šalį dar patrauklesnę Lietuvos investuotojams", - teigė L. Rekašius.
LLRI ekonomikos tyrimo duomenimis, viena svarbiausių priežasčių, lemiančių kapitalo judėjimą iš Lietuvos, yra sunkiai prognozuojama ir dažnai kintanti įstatymų bazė. 9 iš 10 verslininkų kritikuoja ir aukštą šalies biurokratijos lygį.
"Mūsų šalyje veikia net 58 institucijos, kurios užsiima įvairia verslo priežiūra. Valstybės tarnautojų, kurie dažniausiai vienaip ar kitaip susiję su verslo priežiūra, skaičius per pastaruosius 10 metų išaugo 50 proc.", - komentuoja L. Rekašius.
Verslininkai taip pat mano, kad jų investicijos nepakankamai saugomos nuo politinės rizikos, verslui taikomi nepalankūs mokesčiai, šalyje išplitusi korupcija.
Tyrimo dalyvių nuomone, geriausias būdas išlaikyti investicijas Lietuvoje - atsisakyti reinvestuojamo pelno apmokestinimo, keisti pelno mokesčio tarifą ir darbo jėgos apmokestinimą, atsisakyti mokesčių nuostolių ribojimo.

Atgal