VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

02 24. Valstybės kontrolė: lėšų kompensacijoms už nusavintą žydų turtą naudoti neskubama

Valstybės kontrolė jau antrus metus konstatuoja tą patį faktą: valstybė savo įsipareigojimus dėl totalitarinių režimų nusavinto žydų turto vykdo ir kompensacijoms skirtas lėšas fondas gauna, tačiau panaudoti jas įstatyme numatytiems bendruomenės tikslams - delsiama.
Už totalitarinių režimų nusavintą žydų turtą per dešimt metų (iki 2023 m. kovo 1 d.) bus išmokėta 128 mln. litų piniginė kompensacija. Kompensacijų lėšomis disponuoti Vyriausybė paskyrė viešąją įstaigą „Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas.
Pasak valstybės kontrolierės Giedrės Švedienės, 2012 m. fondui buvo pervesti 3 mln. litų Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje gyvenusiems ir nuo totalitarinių režimų okupacijų laikotarpiu nukentėjusiems žydų tautybės asmenims remti, tačiau kompensacijos iš šių lėšų 2012 m. nebuvo mokamos. Fondas iki 2013 m. gruodžio 31 d. buvo įsipareigojęs išmokėti ne mažiau kaip pusę 2012 m. gautos sumos, t.y. 1,5 mln. Lt, tačiau auditoriai nustatė, jog iš šios sumos buvo išmokėta tik 960 tūkst. Lt. 2012 m. buvo dar tik sudarinėjami į kompensaciją galinčių pretenduoti asmenų sąrašai, todėl procesas užtruko, be to, tai susiję su keblumais gaunant reikiamus dokumentus, tikrinant asmens bylas ir siekiant, kad neatsirastų asmenų, siekiančių neteisėtai pasinaudoti kompensacijų lėšomis.
Pernai į fondą buvo pervesta 12,5 mln. litų Lietuvos žydų religiniams, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, švietimo ir mokslo projektams finansuoti. Kadangi projektų įgyvendinimo darbams fondas nebuvo pasiruošęs, ir šios lėšos nebuvo naudojamos. Tik 2014 metų sausio mėnesį fondas paskelbė projektų pateikimo tvarką ir ėmėsi projektų vykdymo.
Valstybės kontrolė po 2012 metais atlikto audito pateikė rekomendaciją Ministro Pirmininko tarnybai spręsti klausimą dėl palūkanų, uždirbtų nuo nepanaudotų valstybės biudžeto lėšų, pervedimo į valstybės biudžetą. Atsižvelgdama į Valstybės kontrolės rekomendacijas, Vyriausybės kanceliarija parengė ir pateikė Seimui svarstyti Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą.

Atgal