VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

02 28. D. Grybauskaitė: "Gazprom" pasiūlymas nepriimtinas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad Rusijos dujų koncerno "Gazprom" Lietuvai raštu atsiųsti pasiūlymai Lietuvai yra nepriimtini ir derybas reikia tęsti toliau.
"Rašytinis dokumentas (...) yra labai panašus į prieš metus, balandžio mėnesį, gautą memorandumą. Pokyčių yra tik galbūt dėl kainos labai nedideliam periodui - trejų metų laikotarpiui, o pasiūlymų esmė yra išlaikyta tokia pati kaip ir prieš metus, kai aš įvertinau, kad šios sąlygos yra Lietuvai nepriimtinos", - sakė D. Grybauskaitė žurnalistams antradienį po susitikimo su Premjeru Algirdu Butkevičiumi.
Prezidentės teigimu, nuogąstavimai, kad Premjerui Sočyje "Gazprom" vadovo Aleksejaus Milerio ir Rusijos ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo žodžiu išsakyti pasiūlymai skirsis nuo pateiktų raštu, pasitvirtino. Šalies vadovė tuos pasiūlymus, kurie buvo pateikti raštu, pavadino neišsamiais ir netiksliais, "kurie jokiu būdu negarantuoja mums visų kitų sąlygų".
"Todėl kol kas toks raštiškas pasiūlymas yra nepriimtinas, ir aš paprašiau Premjero tęsti toliau pokalbius ir derybas. Mums yra svarbu kalbėtis su visais tiekėjais, jokiu būdu neignoruojame nei vieno tiekėjo galimybės, bet turint galvoje mūsų dabartines pozicijas - ir ieškinį arbitraže, ir statomą suskystintų dujų terminalą, aš manau, kad mums su bet kokiomis nepalankiomis sąlygomis sutikti negalima", - sakė D. Grybauskaitė.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, kad Lietuva yra linkusi svarstyti visą pasiūlymų paketą, o ne atskiras jo dalis.
"Kalbėti apie nuolaidas turbūt neverta, nes yra visas kompleksas sąlygų, apie ką kalbama pasiūlyme. Tai liečia ir arbitražinius ginčus, ir "Amber Grid" (nuo "Lietuvos dujų" atskirto perdavimo sistemos operatoriaus) situaciją, sutarties laiką. Galima kalbėti tik apie bendrą paketą, todėl diskutuoti apie atskiras nuolaidas yra beprasmiška", - sakė D. Grybauskaitė.
Savo ruožtu Premjeras teigė pirmadienį telefonu kalbėjęs apie gautus pasiūlymus su "Gazprom" vadovu A. Mileriu ir pokalbyje buvo užsiminta, kad pasiūlymai žodžiu skiriasi nuo tų, kurie buvo pateikti raštu.
"Jis pasakė, kad visi žodiniai pasiūlymai galioja, belieka tartis, derėtis", - sakė A. Butkevičius.
Premjeras pasiekimu laiko gerokai mažesnę kainą už dujas, kuri yra siūloma Lietuvai derybose.
"Niekada Lietuvai nėra siūlyta tokios žemos kainos, kai dabar yra pasiekta derybų metu", - sakė A. Butkevičius.
Prezidentė nėra tokia optimistiška. "Nuolaidos yra siūlomos mūsų pačių sąskaita", - sakė D. Grybauskaitė.
A. Butkevičiaus susitikimas su A. Mileriu buvo pirmas po to, kai "Lietuvos dujų" akcininkai, palaikydami Vokietijos energetikos koncerną "E.ON", nutarė inicijuoti naują ieškinį prieš "Gazprom" dėl per didelių dujų kainų.
Savo ruožtu Lietuva yra apskundusi "Gazprom" Stokholmo arbitražui dėl beveik 5 mlrd. permokų už dujas.
Europos Komisija vykdo antimonopolinį tyrimą prieš "Gazprom", nes įmonė įtariama "piktnaudžiavusi savo dominuojama padėtimi tiekiant dujas Vidurio ir Rytų Europos rinkoms, taip pat trukdžiusi tiekti dujas per ES šalių narių teritoriją, o žaliavas šalims tiekusi nesąžiningomis kainomis". Šiuo metu tyrimas dėl bendrovės veiklos atliekamas Baltijos šalyse, Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje ir Bulgarijoje.
Europos Sąjunga (ES) per artimiausius du mėnesius, tikėtina, pateiks Rusijos dujų bendrovei "Gazprom" oficialius kaltinimus dėl Europos vartotojų diskriminavimo.
2014 metais, pagal planus, turėtų būti baigtas suskystintų dujų terminalas, suteiksiantis galimybę įsigyti dujų iš kitų šaltinių nei "Gazprom".

Atgal