VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

02 28. Už vienkartinę tarą mokėti greičiausiai teks jau kitąmet

Lietuvoje ketinama įdiegti vienkartinių pakuočių užstato sistemą - tokiam Aplinkos ministerijos siūlymui pritarė Vyriausybė. Jei tokioms Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisoms pritars ir Seimas, už vienkartinę metalo, plastiko ir stiklo tarą - PET butelius, skardines ir panašiai - mokėti teks nuo 2015-ųjų pabaigos.
"Pavasario sesijoje (įstatymo pataisos) bus pradėtos svarstyti Seime ir, manau, kad per pavasario sesiją mes privalome ir, tikiuosi, priimsime šį įstatymą", - žurnalistams sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.
Jis patikslino, kad tokiu atveju naujoji sistema įsigaliotų nuo 2015-ųjų lapkričio.
Būsimas užstato už tarą dydis kol kas nėra nustatytas, tačiau, V. Mazuronio teigimu, jis turi būti ne per mažas, kad motyvuotų neišmesti taros, o ją priduoti.
"Tai turėtų būti protinga kaina, kuri skatintų nešti priduoti, bet neleistų piktnaudžiauti. Aš įsivaizduoju, kad tai turėtų būti tarp 20-30 centų už taros vienetą", - sakė V. Mazuronis.
Pasirengimas išplėstinei depozito sistemai, ministro teigimu, mokesčių mokėtojams nekainuos, nes jos įgyvendinimu užsiims privatus verslas.
"Gamintojai ir importuotojai šiandien tiems, kurie renka vadinamaisiais "varpeliais", moka už surinktos pakuotės kiekį. Šiuo atveju bus paskelbtas konkursas - visoje Lietuvoje turėtų būti viena įmonė, kuri užsiims administravimu. Surinkimo automatai bus visose parduotuvėse, kurių prekybos plotas didesnis nei 200 kv. m, ir visose kaimo parduotuvėse", - aiškino aplinkos ministras.
Užstatą numatoma rinkti už pirminę vienkartinę stiklinę, plastikinę ar metalinę pakuotę, kurios talpa didesnė nei viena dešimtoji litro, bet mažesnė nei trys litrai. Jeigu vienkartinės pakuotės talpa mažesnė nei viena dešimtoji litro arba lygi trims litrams ir didesnė nei trys litrai, užstatas imamas nebus.
ES valstybių, kurios turi įsivedusios privalomą vienkartinių pakuočių užstato sistemą, patirtis rodo, kad galima surinkti net 80-90 proc. tokių pakuočių atliekų.
Vienkartinių pakuočių užstato sistema jau veikia Estijoje, o Latvija paskelbė, kad ją įdiegs 2015 metais.

Atgal