VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 10. IŠRINK SAVO 100-TUKĄ!

Unikali akcija: Lietuvos gyventojai kviečiami balsuoti, kurių prekių ir paslaugų kainos bus stebimos įvedant eurą

Lietuvos statistikos departamentas, Lietuvos bankas ir Finansų ministerija kartu su žiniasklaidos partneriais inicijuoja unikalią socialinę akciją – „Jausk kainų pulsą“. Gyventojai kviečiami balsuoti dėl to, kokių prekių ir paslaugų kainos turėtų būti stebimos Lietuvoje euro įvedimo laikotarpiu.

Lietuvai besirengiant 2015 m. įsivesti eurą gyventojams daugiausia klausimų kyla dėl kainų pokyčių. Siekdamas į juos atsakyti, Lietuvos statistikos departamentas fiksuos 100 populiariausių prekių ir paslaugų kainas atrinktose prekybos ir paslaugų vietos vienetuose Lietuvoje.

„Produktų kainas prieš įsivesdami eurą stebėjo ir mūsų kaimynai latviai. Mes, prieš pradėdami stebėti kainas, norime paklausti gyventojų, kurios būtent prekių ar paslaugų kainos jiems yra svarbios, kas būtent yra aktualiausia: duona, pienas, vaistai, o gal kirpyklų ar automobilių remonto paslaugų kainos? Būtent gyventojų nuomonę šia akcija ir siekiama sužinoti – kad mūsų sudarytas 100-tukas būtų kuo arčiau kasdienių gyventojų poreikių“, – sako Lietuvos statistikos departamento generalinė direktorė Vilija Lapėnienė.

Atrinkti produktus, kurių kainos turėtų būti stebimos, gyventojai gali balsuodami anketose, kurios skelbiamos Lietuvos statistikos departamento ir akcijos partnerių didžiųjų žinių portalų – 15min.lt, Alfa.lt, Balsas.lt, Ekonomika.lt, DELFI.lt, LRT.lt – svetainėse. Anketoje šalies gyventojai gali pažymėti jiems svarbiausias prekes ir paslaugas. Balsuoti galima už neribotą aktualių prekių ir paslaugų skaičių. Balsavimas vyks iki balandžio 20 d. Prie akcijos prisijungė ir kai kurie regioniniai naujienų portalai.

Pagal gyventojų balsavimo rezultatus Lietuvos statistikos departamentas iki gegužės 6 d. suformuos galutinį 100 produktų sąrašą ir paskelbs jį visuomenei. Kainos bus pradėtos registruoti per mėnesį po galutinio ES Tarybos sprendimo dėl šalies prisijungimo prie euro zonos. Kainos bus fiksuojamos 18-oje šalies miestų maždaug 1800 prekybos ir paslaugų teikimo vietų. Stebimų produktų kainos litais ir eurais bei jų pokyčiai bus skelbiami viešai kiekvieno mėnesio 9 darbo dieną ataskaitiniam mėnesiui pasibaigus.

Jausk kainų pulsą! Išrink savo 100-tuką!

Atgal