VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 14. Nuo lapkričio kova su šešėline ekonomika turėtų tapti efektyvesnė

Finansų ministerija parengė ir pateikė Vyriausybei Mokesčių administravimo įstatymo (MAĮ) pataisas, kuriomis nustatomos priemonės svarbiai mokestinei informacijai gauti, nepagrįstiems piktnaudžiavimams teisėmis pašalinti, tobulinamos mokesčių mokėjimo užtikrinimo priemonės, taip pat praplečiama mokesčių įskaitų galimybė.
Pasak finansų ministro Rimanto Šadžiaus, siūlomi sprendimai yra būtini norint sutvarkyti mokesčių administravimą. „Šešėlinėje ekonomikoje yra įvairių schemų, kuriomis siekiama nuslėpti pajamas, išvengti mokesčių mokėjimo, todėl siekdami kuo didesnę „šešėlio" dalį ištraukti į šviesą, neišvengsime ir griežtesnių priemonių", - sako finansų ministras.
Siūlomais MAĮ pakeitimais siekiama iš trečiųjų asmenų periodiškai nustatyta tvarka gauti kuo daugiau informacijos, pagal kurią būtų galima operatyviai identifikuoti mokesčių nemokėjimo rizikas ir apmokestinti nedeklaruotas pajamas, tarp jų ir įgytas iš neteisėtos veiklos.
Finansų rinkų dalyviai mokesčių administratoriui turės teikti informaciją apie asmenų atidarytas ir uždarytas visų rūšių sąskaitas, jų apyvartas ir likučius, palūkanas, skolinius įsipareigojimus, vertybinius popierius, draudimo įmokas, pensijų draudimo įmokas, taip pat kitą informaciją, reikalingą mokesčių administratoriaus funkcijoms atlikti.
Juridiniai asmenys turės teikti informaciją apie fizinių asmenų piniginius įnašus, atsiskaitytinai gautas sumas, apmokėtas juridinio asmens išlaidas, taip pat - apie iš užsienio juridinių asmenų gautas paslaugas Lietuvoje, iš užsienio „išsinuomotus darbuotojus".
Fiziniai asmenys mokesčių administratoriaus reikalavimu privalės juridinę galią turinčiais dokumentais pagrįsti savo turto įsigijimo ir pajamų gavimo šaltinius. To reikia norint kontroliuoti tokių šaltinių pagrįstumą ir neteisėto praturtėjimo atveju apriboti galimybes abejotinais įrodymais, pavyzdžiui, kelerių metų senumo „paskolos" rašteliais, grįsti neva gautas pajamas.
Siekiant užkardyti piktnaudžiavimus tikslinant deklaracijas, tuo atveju, kai mokesčių mokėtojas, ją patikslinęs, pateiks prieš pat mokesčio perskaičiavimo senaties termino pabaigą, mokesčių inspekcija galės tokią deklaraciją patikrinti ir pasibaigus senaties terminui. Šiuo metu tokiais atvejais VMI neturi pakankamai laiko, o vėliau - ir teisės patikrinti jos teisingumo.
Mokestinių ginčų laikotarpiu, pagal siūlomas pataisas, bus galima išieškoti 10 procentų teisme ginčijamos mokesčių sumos. Tikimasi, kad ši priemonė sumažins nepagrįstai inicijuotų ginčų vien tam, kad būtų atidėtas mokesčių mokėjimas.
Atsižvelgiant į mokesčių mokėtojų pageidavimus ir siekiant taupyti apyvartines lėšas, gyventojų pajamų mokesčio permoka siūloma leisti įskaityti ne tik šį, bet ir kitus mokesčius, nebus reikalaujama pasirašyti patikrinimo akto ir kt.
Siūloma, kad įstatymo nuostatos įsigaliotų nuo šių metų lapkričio 1 d.

Atgal