VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 18. Bankai nebebus gelbėjami mokesčių mokėtojų pinigais

Europos Parlamentas (EP) pritarė naujoms taisyklėms, kurios užtikrins, kad bankų problemos būtų sprendžiamos pačių bankų lėšomis, o ne mokesčių mokėtojų pinigais. Naujosios bankų pertvarkos ir indėlių iki 100 tūkst. eurų garantijų taisyklės stiprina Europos Sąjungos (ES) bankų priežiūros sistemą ir bankų sąjungą. Tai praneša EP spaudos tarnyba.
Ekonominės krizės metu didelė dalis bankų patirtų nuostolių buvo perkelta ant mokesčių mokėtojų pečių. Todėl naujosios bankų pertvarkos taisyklės numato, kad už bankų patirtus nuostolius, visų pirma, turės atsakyti jų akcininkai ir obligacijų savininkai. Kartu bankų sąjungos šalys (euro zonos narės ir jai nepriklausančios ES šalys, norinčios dalyvauti bankų sąjungoje) įpareigotos per 8 metus sukurti 55 mlrd. eurų dydžio pertvarkos fondą, kurį finansuos bankai. Iš jo bus apmokami bankų patirti nuostoliai, kai bus išnaudotos akcininkų ir obligacijų savininkų lėšos.
Tuo tarpu euro zonai nepriklausančios ir bankų sąjungoje nedalyvaujančios šalys įpareigotos per 10 metų sukurti savo fondus, kurių dydis turėtų būti ne mažesnis nei 1 proc. šalies garantuojamų indėlių.
Europarlamentarams pavyko užtikrinti, kad bankų pertvarkos fondas būtų sukurtas greičiau ir naudojamas teisingiau. Tik išnaudojus visus minėtus šaltinius, bankų problemos galės būti sprendžiamos mokesčių mokėtojų pinigais pagal griežtą procedūrą. Be to, europarlamentarai pasiekė, kad sprendimas pertvarkyti banką būtų kuo mažiau politizuotas ir jam nereikėtų ES finansų ministrų pritarimo.
Bankų pertvarkos reglamentui pritarė 570 EP narių, nepritarė 88, o susilaikė 13. Tuo tarpu atitinkamai direktyvai pritarė 584, nepritarė 80, o susilaikė 10 EP narių.
Europarlamentarai taip pat atnaujino indėlių garantijų taisykles, įpareigojančias kiekvienoje ES šalyje sukurti indėlių iki 100 tūkst. eurų apsaugos sistemas, finansuojamas bankų. EP dėka indėlininkai galės greičiau - per 7 darbo dienas - atgauti apsaugotą indėlį, o per 5 darbo dienas - pragyvenimui reikalingą sumą, kurią nustatys kiekviena ES valstybė. Atsižvelgta į europarlamentarų siūlymą apsaugoti ne tik indėlius iki 100 tūkst. eurų, bet ir laikinus didesnius indėlius. Pavyzdžiui, už namo pardavimą gautos lėšos, dėl kurių asmens sąskaita viršija 100 tūkst. eurų, bus apsaugotos mažiausiai tris mėnesius.
Visos minėtos taisyklės jau yra suderintos su ES Taryba, todėl neliko kliūčių joms įsigalioti.

Atgal