VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

06 30. Ūkio ministerija Vakarų Lietuvos regione pristatys 2014-2020 m. ES paramos priemones ir euro įvedimo aktualijas

Liepos pirmosiomis dienomis ūkio ministras Evaldas Gustas, ūkio viceministrai Rasa Noreikienė ir Marius Skarupskas bei Ūkio ministerijai pavaldžių institucijų atstovai Vakarų Lietuvos regione pristatys verslo galimybes, Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos 2014-2020 m. perspektyvas ir su euro įvedimu susijusius klausimus. Renginiai "Atraskite galimybes savo verslui" vyks liepos 1 d. Klaipėdoje, liepos 2 d. Tauragėje ir liepos 3 d. Telšiuose.
Pasak ūkio ministro E. Gusto, per renginius verslininkams bus pristatytos naujos finansinės 2014-2020 m. ES paramos priemonės: "Ūkio ministerija šiuo laikotarpiu administruos apie 3,5 mlrd. litų ES lėšų, iš kurių parama smulkiajam ir vidutiniam verslui sieks apie 1,8 mlrd. Lt ir palankesnėmis sąlygomis bus teikiama įmonėms, vykdančioms projektus regionuose. Tikimės, kad renginiuose pristatytos ES paramos priemonės padės verslo atstovams planuoti verslo plėtrą ir pasinaudoti siūlomomis paramos galimybėmis".
Per Ūkio ministerijos organizuojamus vizitus į Vakarų Lietuvos apskritis taip pat bus aptartos finansinės verslo paramos priemonės ir lengvatos, teikiamos individualios konsultacijos, pristatyta aktuali informacija, padėsianti verslo atstovams pasirengti įsivesti eurą. Verslo organizacijų, savivaldybių įmonių ir verslo subjektai bus kviečiami prisijungti prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo ir laikytis sąžiningo kainų perskaičiavimo tvarkos.
Verslo galimybes regionuose pristatys UAB "Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA), Mokslo ir inovacijų technologijų agentūros (MITA), Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA), "Investuok Lietuvoje" ir "Versli Lietuva" atstovai.
Klaipėda sukuria apie 12 proc. šalies BVP ir beveik 80 proc. Vakarų Lietuvos BVP. Apskrityje išvystyta pramonė ir statyba, susiformavusios jūrinio, poilsio organizavimo, turizmo verslo tradicijos.
Baltijos jūra, Kuršių marios, neužšąlantis Klaipėdos jūrų uostas, konkuruojantis su Rygos, Liepojos ir Talino jūrų uostais, Palangos oro uostas ir patogi geografinė padėtis - priėjimas prie ES ir NVS šalių rinkų - suteikia puikių galimybių plėtoti apskrityje verslą. Dėl neseniai atidaryto Centrinio Klaipėdos terminalo regionas turėtų tapti patrauklesnis ne tik krovinių, bet ir keleivių vežėjams. Ūkio plėtrai didelę reikšmę turi Klaipėdos laisvoji ekonominė zona.
Tauragės apskritis pagal gyventojų skaičių yra mažiausia apskritis Lietuvoje. 2014 m. pradžioje joje gyveno 104,7 tūkst. gyventojų ir veikė 1 481 įmonė. Tauragės apskrityje plėtojama maisto produktų gamyba, automobilių verslas, smulkioji gamyba. Regione vyksta aktyvi prekyba naudotais automobiliais ir teikiamos transporto priemonių remonto paslaugos.
Telšių regione vyrauja pramonės įmonės, veikiančios naftos, mėsos ir žuvų perdirbimo, baldų ir ledų gamybos srityje. Apskrityje įsikūrusi ir viena didžiausių šalies įmonių - naftos perdirbimo produktų bendrovė "ORLEN Lietuva", kurios ekonominė būklė daugiausia lemia regiono ekonominius rodiklius.
Telšių regione - daugiau kaip 2 tūkstančiai įmonių, o beveik 5 proc. šalies gyventojų sukuria daugiau kaip 4 proc. šalies BVP.

Atgal