VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

07 05. Pagal VMI pateiktas pelno deklaracijas pusė visų įmonių dirba nuostolingai ir nemoka pelno mokesčio

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos (VMI), šiemet pradėjusi vykdyti projektą „Nuostolinga įmonė", stebės ir kontroliuos per 200 rizikingiausių pastaruosius ketverius metus nuostolingai veiklą vykdžiusių įmonių. Ypač atidžiai bus vertinami tie mokesčių mokėtojai, kurių veiklos nuostoliai, gerėjant ekonominei situacijai, ne mažėjo, o didėjo.
Pernai 35,7 tūkst. mokesčių mokėtojų deklaravo savo veikloje patyrę 5,7 mlrd. litų vertės nuostolių. Atlikus analizę paaiškėjo, kad apie 50 proc. pelno mokesčio deklaracijas teikiančių įmonių (apie 18 tūkst.) pastaruosius kelerius metus deklaravo negaunančios pelno, vadinasi, ir nemokančios pelno mokesčio.
„VMI atlikta analizė rodo, kad nemažai įmonių kelerius metus iš eilės deklaruoja nuostolį, tačiau veiklos vis dėlto nenutraukia. Kyla pagrįstų abejonių, ar įmonės nebando išvengti mokestinių prievolių, neapskaitydamos visų pajamų. Bus tikrinamos 2009-2012 metais nuostolingą veiklą vykdžiusios įmonės, kurių nuostoliai vis didėjo. Taip pat VMI tikrins įmones, deklaruojančias nuostolius, tačiau neteikiančias finansinės atskaitomybės ataskaitų Registrų centrui", - sako projekto vadovas, VMI Atrankos ir paramos auditui departamento direktorius Valdas Buginskis.
Mokesčių administratoriaus dėmesio sulauks tiek didžiosios, tiek vidutinės, tiek mažosios įmonės.
Pastebėta, kad nuostolingai dirbančios įmonės dažnai veiklą vykdo iš fizinių asmenų/akcininkų skolintų lėšų. Pagal pateiktąsias deklaracijas, kelerius metus iš eilės daugiau sąnaudų patiria nei gauna pajamų mažosios įmonės, veiklą vykdančios didmeninės ir mažmeninės prekybos, automobilių remonto, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų bei kituose didele mokesčių nemokėjimo rizika pasižyminčiuose veiklos sektoriuose. Paprastai tokių bendrovių savininkai, vadovai gauna vos minimalią algą, pelno nėra, tačiau savą verslą nuolat paremia šeimos pajamomis, santaupomis, dovanotomis ar pasiskolintomis lėšomis.
Tikrinant nuostolingas įmones, pastebima, kad siekdamos nemokėti pelno mokesčio įmonės ne tik nedeklaruoja visų gautų pajamų, bet ir neleistinai didina veiklos sąnaudas, pavyzdžiui, akcininkų kelionių, rinkodaros paslaugų išlaidomis, suteikia susijusiems asmenims dideles paskolas be palūkanų arba su itin mažomis palūkanomis. Taip pat dažnai nurašomos beviltiškos skolos, kurių vėliau mokėtojai negali pagrįsti dokumentais.
Siekiant išsiaiškinti kiekvienos konkrečios įmonės veiklai būdingus ypatumus, kitas objektyvias aplinkybes, kurios VMI nėra žinomos, mokesčių administratorius atrinktiems mokesčių mokėtojams jau išsiuntė laiškus su prašymu paaiškinti pagrindines mokestinių nuostolių susidarymo priežastis.

Atgal