VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

07 26. Dauguma lietuvių skolinasi įvertinę kelias alternatyvas

62 proc. Lietuvos gyventojų prieš imdami paskolą apsvarsto kelių bendrovių ar bankų pasiūlymus. Negavę paskolos savo banke, kiek daugiau nei pusė lietuvių ieškotų jam alternatyvų, 14 proc. - kreiptųsi į kredito uniją ir tik 4 proc. imtų paskolą iš greitųjų kreditų bendrovės.
Tai parodė specializuoto vartojimo paskolų banko "Bigbank" užsakymu tyrimų bendrovės "Vilmorus" atlikta Lietuvos gyventojų apklausa.
Apie 17 proc. gyventojų, imdami paskolą, pasirenka konkrečią bendrovę ar banką, o 6 iš 10 - visuomet įvertina kelias alternatyvas. Dažniausiai "planą B" apsvarsto jauniausi (iki 29 m.) gyventojai, turintys aukštąjį išsilavinimą ir gaunantys didžiausias pajamas vienam šeimos nariui per mėnesį (1001 Lt ir daugiau). Tuo tarpu imdami paskolą alternatyvų dažniausiai nesvarsto 40-49 m. amžiaus gyventojai, turintys vidurinį, specialųjį vidurinį, aukštesnįjį išsilavinimą ir gaunantys 401-600 Lt pajamas vienam šeimos nariui.
"Pasitaiko atvejų, kai žmonės paskolos sprendimą priima impulsyviai, neapgalvoję, neįvertinę alternatyvų. Tokie neapgalvoti finansiniai sprendimai gali turėti neigiamų padarinių, tad prieš imant paskolą visuomet rekomenduojama apsvarstyti kelių bankų ar kitų kredito įstaigų pasiūlymus. Lengviausia tai padaryti lyginant bendrą vartojimo kredito kainos metinę normą, kuri parodo, kiek reikės mokėti už paskolą. Kuo ji mažesnė, tuo mažiau paskola kainuos", - teigia banko "Bigbank" AS Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas.
Tyrimas taip pat parodė, kad negavę paskolos savo banke, jam alternatyvų dažniausiai ieškotų jauniausi gyventojai, turintys aukštąjį išsilavinimą ir aukštas pajamas. Prireikus paskolos, į kreditų uniją dažniau kreiptųsi 40-49 m. amžiaus vyrai, o greitąjį kreditą dažniau imtų 30-39 m. sulaukusios moterys. Iš kreditų unijų ir greitųjų kreditų bendrovių paskolas, negavę iš banko, dažniausiai imtų mažiausias pajamas vienam šeimos nariui gaunantys gyventojai.
Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa atlikta 2014 m. birželį. Jos metu interviu būdu apklausti 1005 vyresni nei 18 metų šalies gyventojai.

Atgal