VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

07 25. Pusei milijono pensininkų lapkritį bus pradėtos grąžinti pensijos

"Sodros" biudžetui, liepos 1-osios duomenimis, viršijant planą daugiau nei 130 mln. litų, lapkričio mėnesį bus pradedamos kompensuoti sunkmečiu nurėžtos pensijos. Šis procesas tęsis daugiau kaip dvejus metus - per pusę milijono pensininkų paskutiniųjų kompensacijų sulauks 2016 metų gruodį.
Pirmasis 20 proc. sumažintų pensijų grąžinimo etapas iš "Sodros" biudžeto šiemet pareikalaus 90 milijonų litų, 2015-2016 m. kompensavimui iš valstybės biudžeto bus skirta dar po 180 mln. litų. Iš viso pensijų kompensavimas nedirbusiems pensininkams atsieis 450 mln. litų.
Vis dėlto dar neaišku, kada bus kompensuotos dirbančių pensininkų sumažintos pensijos. Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, tikimasi 2015-aisiais metais parengti jų grąžinimo planą, kadangi valstybės galimybės neleidžia iš karto grąžinti visų sumažintų pensijų.
Visi asmenys, kuriems priklauso kompensacija, gaus oficialų dokumentą dėl kompensacijos. Jame bus nurodyta tiksli kompensacijos suma, kokiomis dalimis ir kada ji bus išmokėta, kita informacija. Pasak "Sodros" direktoriaus Mindaugo Sinkevičiaus, šiam tikslui reikės išsiųsti per pusę milijono laiškų, todėl pensininkai turėtų nenustebti, jei pirmąją kompensacijos dalį jie gaus dar iki informacinio pranešimo gavimo.
2015-2016 metais kompensacija bus padalinta į keturias dalis - pinigai pensininkus pasieks kovo, birželio, rugsėjo ir gruodžio mėnesiais. Paskutinė kompensacijos dalis turėtų būti išmokėta 2016-ųjų gruodį.
Anot "Sodros" direktoriaus, gegužę priėmus įstatymą, buvo pradėta kurti programinė įranga kompensacijos sumos apskaičiavimui, jau netrukus ji bus pradėta testuoti. Ši programa ir apskaičiuos tikslią kompensacijos sumą. Kompensacijos bus pervestos į gavėjų sąskaitas bankuose arba pristatytos kitais būdais, kuriais pensijos gaunamos ir šiuo metu. Mokėjimai sutaps su data, kada yra gaunamos pensijos šiuo metu.
Pensininkams nereikės pildyti jokių specialių prašymų, išskyrus tiems, kam pensijos mokėjimas nutrauktas išvykus gyventi į užsienį arba pasibaigus netekto darbingumo (invalidumo) pensijos skyrimo terminui. Šie prašymai bus priimami iki 2016 m. gruodžio 31 d.
Mažesnės nei 100 litų kompensacijos bus išmokėtos iš karto ne vėliau kaip gruodžio mėnesį. Vidutinė nedirbusių pensininkų kompensacija, pasak "Sodros" direktoriaus M. Sinkevičiaus, yra 1044 litai.
Jo teigimu, pensininkai turėtų atkreipti dėmesį, jog "Sodros" darbuotojai niekada nevaikšto į namus, todėl, jeigu kažkas prisistato kaip "Sodros" darbuotojas, reikia nedelsiant kreiptis į policiją.
Sunkmečiu buvo sumažintos visos pensijos, didesnės nei 650 litų, išskyrus netekto darbingumo (invalidumo) pensijas, kurios buvo skirtos 75-100 proc. darbingumo netekusiems asmenims (pirmosios grupės invalidumo pensijos), taip pat senatvės pensijos asmenims, kuriems buvo nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis.

Atgal