VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10 11. V. Vasiliauskas: geopolitinė rizika jau daro poveikį pasaulio ekonomikai ir finansų stabilumui, TVF uždavinys – ją įvertinti ir veikti

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas tęsia vizitą Vašingtone, kur spalio 10–12 dienomis dalyvauja metiniuose Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko susitikimuose. Juose centrinių bankų vadovai ir finansų ministrai sieks susitarti dėl koordinuotų veiksmų, kurie paspartintų ekonomikos augimą ir užtikrintų tvarią ilgalaikę plėtrą. Susitikimų metu numatoma paskelbti atnaujintas pasaulio ekonomikos prognozes.

„Galutinius duomenis sužinosime artimiausiu metu, tačiau džiugių staigmenų nesitikime: išankstiniai ekspertų vertinimai rodo, kad pasaulio ekonominės veiklos rodikliai greičiausiai bus prastesni nei tikėtasi, optimizmo – mažiau nei buvo metų pradžioje“, – sakė V. Vasiliauskas.

Jo pastebėjimu, pasaulio ekonomikos augimas tebėra netolygus, ekonomikos atsigavimą ir tolesnę plėtrą stabdo vis dar vangus investavimas, ypač išsivysčiusios ekonomikos šalyse. Ūkio raidos perspektyvas blogina geopolitinė ir su ja susijusi ekonominė rizika.

„Geopolitinė įtampa – tai anaiptol ne atskirų regionų problemos, o plataus poveikio veiksniai, darantys įtaką tiek realiajai ekonomikai bei finansų sektoriui, tiek ir ekonominiams lūkesčiams“, – sakė Lietuvos banko vadovas. Jo teigimu, būtina nuolat stebėti nuo pavasario stiprėjančią geopolitinę riziką, atsakingai ją vertinti ir apdairiai veikti.

V. Vasiliauskas taip pat pabrėžė, kad „esame taške, kai neigiamą poveikį ekonomikai gali daryti ne vienas veiksnys, bet visas nepalankių aplinkybių kompleksas. Būtent todėl šiuo metu labiau nei bet kada būtinas kompleksinis ir gerai koordinuotas atsakas tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiais“.

Jo teigimu, nors centrinių bankų skatinamoji pinigų politika reikšmingai prisideda prie ekonomikos atsigavimo, tačiau dabartinėms ekonomikos problemoms spręsti būtini struktūriniai pokyčiai. Todėl artimiausiais metais TVF privalės dar daugiau dėmesio skirti struktūrinėms reformoms užtikrindamas, kad organizacijai priklausančiose šalyse jos būtų vykdomos neatidėliojant.

Pasak Lietuvos banko vadovo, TVF istorija, ypač pastarieji metai, parodė, kad ši organizacija bei jos narės geba reaguoti į besikeičiančias aplinkybes, todėl turime pagrindo tikėti, kad ir reakcija į pastarojo meto iššūkius bus adekvati.

Vizito Vašingtone metu V. Vasiliauskas dalyvaus TVF Tarptautinio pinigų ir finansų komiteto posėdžiuose bei Šiaurės ir Baltijos šalių grupės susitikimuose. Taip pat numatyti susitikimai su JAV centrinio banko – Federalinės rezervų sistemos – ir TVF Europos departamento vadovais.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas yra TVF Valdančiosios valdybos narys.

Atgal