VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10 14. TVF ragina reformuoti obligacijų rinką

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ragina reformuoti obligacijų rinką, informuoja BBC.
Vienas svarbiausių tikslų, teigia TVF, yra užkirsti kelią teisinėms problemoms, su kuriomis susidūrė Argentina JAV teismuose. Siūlomos reformos galėtų padėti skolų slegiamoms vyriausybėms pasiekti nuoseklesnių ir tvaresnių susitarimų su savo kreditoriais.
Viena iš pagrindinių kovos su skolomis kampanijos grupių pasveikino tokius pasiūlymus, tačiau, jos nuomone, to neužtenka.
Kai vyriausybę užgriūva skolos našta, vienas iš variantų - derėtis su kreditoriais ir siekti naujų susitarimų. Kartais derybose su kreditoriais pavyksta pakoreguoti mokėjimų struktūrą, tačiau labai dažnai netenkama pačių kreditorių. Taip neabejotinai nutiko ir Argentinai, kai ji buvo pripažinta nemokia 2002 metais. Galiausiai dauguma kreditorių sutiko pripažinti naujas obligacijas. Tačiau kita jų dalis nesutiko ir pasinaudojo JAV teismais, kad sužlugdytų Argentinos mokėjimus tiems, kurie pripažino jiems pasiūlytą alternatyvą.
Argentinos byla buvo nukreipta į JAV teismą - nes obligacijos buvo išplatintos pagal Niujorko įstatymą, - kurio teisėjas Tomas Griesa (Thomas Griesa) nurodė, kad, jeigu grupei kreditorių buvo sumokėta visa suma, visa suma turi būti sumokėta ir kitiems kreditoriams, kurie nesutiko su jiems pasiūlyta alternatyva.
TVF nerimauja, kad tokie teismo sprendimai gali tik apsunkinti ateityje visas daromas pastangas įveikti skolų krizes, nes skatina kreditorius neieškoti kompromisinių sprendimų. Kaip teigiama TVF pranešime, "kreditoriai, kurie galbūt būtų linkę priimti skolos restruktūrizavimo sąlygas, dabar vargu ar tam ryšis".
Ne pelno siekiančios finansinių reformų organizacijos "Jubilee USA Network" vadovas Erikas LeKomptė (Eric LeCompte) be išlygų pritarė TVF raginimui keisti JAV įstatymus, jeigu paaiškėtų, kad teismo sprendimas toks, kaip Argentinos atveju, užkerta kelią būsimam skolų restruktūrizavimui.

Atgal