VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10 18.A. Butkevičius: MMA turi būti didinama kartu su kitų atlyginimų augimu

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimas yra diskusijų objektas, tačiau ji turėtų didėti kartu su kitų mažas algas gaunančių darbuotojų atlyginimų kėlimu.
"MMA jau yra pakelta nuo spalio 1 d., o jeigu bus kitų pasiūlymų, mes juos svarstysime. (&.) Čia yra diskusijų objektas, bet kalbėdamas plačiau, kaip ekonomistas, noriu pasakyti, kad MMA turi būti didinama kartu ir su kitų atlyginimų augimu, pvz., biudžetiniame sektoriuje, kultūros srityje, socialinėje sferoje dirbančių darbuotojų. Kad neatsirastų tam tikra plokštuma tarp nekvalifikuotos ir kvalifikuotos darbo jėgos apmokėjimo", - antradienį žurnalistams Seime sakė Vyriausybės vadovas A. Butkevičius.
Pasak jo, galutinis sprendimas dėl MMA priklausys nuo finansinių valstybės galimybių ir Vyriausybės programoje numatytų prioritetų, kurie turi būti pirmiausia finansuojami.
"Reikia pasirinkti kelią, ar geriau mums lėšas nukreipti į ilgalaikį ekonomikos skatinimą ir plėtrą, kas leidžia mums dabar užtikrinti ir grįžtamąsias pajamas į biudžetą,nežiūrint geopolitinės įtampos",- sakė socialdemokratų lyderis, premjeras A. Butkevičius.
Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė mano, kad nuo kitų metų liepos minimali mėnesinė alga (MMA) galėtų didėti 100 litų. Parlamento vadovė taip pat linkusi diskutuoti dėl neapmokestinamojo minimumo padidinimo nuo kitų metų pradžios.
"Darbo partija mano, kad nuo kitų metų liepos 1 d. MMA galėtų didėti 100 litų. Arba mes galime kalbėti apie neapmokestinamojo minimumo didinimą. Tai būtų tikrai realu, ir tai galima būtų padaryti nuo sausio pradžios", - žurnalistams yra sakiusi L. Graužinienė.
Tuo tarpu Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnas Petras Gražulis siūlo įteisinti, kad minimalios mėnesinės algos (MMA) dydis negali būti mažesnis negu pusė praėjusiais metais įstatymų nustatyta tvarka patvirtinto vidutinio darbo užmokesčio šalies ūkyje.
Jo Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotos Darbo kodekso pataisos numato, kad minimalios mėnesinės algos dydis yra apskaičiuojamas atsižvelgiant į praėjusių metų įstatymų nustatyta tvarka patvirtintą vidutinį darbo užmokestį šalies ūkyje.
"Jei ši pataisa būtų priimta, šiuo metu minimalus mėnesinis atlyginimas būtų 1150 litų", - sako P. Gražulis.
Nuo spalio 1-osios minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) Lietuvoje padidėjo nuo 1000 iki 1035 litų.

Atgal