VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

11 11. Lietuvos bankas: įmonės vis palankiau žiūri į skolinimąsi

Lietuvos banko atlikta apklausa parodė, kad pirmą kartą per dvejus metus atsirado daugiau įmonių, kurios pasiryžusios skolintis, o ne verstis vien tik nuosavomis lėšomis.
Savo finansinius poreikius tenkinti iš skolintų lėšų šiuo metu ketina 54,3 proc. apklausoje dalyvavusių įmonių vadovų, tuo tarpu kliautis tik savo finansiniais pajėgumais - 45,7 proc. Apklausa taip pat atskleidė, kad kredito įstaigos patenkino daugumos besikreipusių įmonių prašymus paskolinti ar pakeisti esamų sutarčių sąlygas: 59,6 proc. besikreipusių įmonių sąlygos buvo pakeistos arba paskolinta visa prašoma suma.
"Nors po krizės verslas veiklą ir investicijas tebefinansuoja daugiausiai nuosavomis lėšomis, daugėja įmonių, kurios planuodamos tolesnę plėtrą ketina naudotis ir išoriniais finansavimo šaltiniais", - sako Gintautas Garbanovas, Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento Makroprudencinės analizės skyriaus ekonomistas.
Skolintas lėšas įmonės numato daugiausia naudoti įrenginiams, mašinoms, transporto priemonėms remontuoti ar įsigyti (35,2 proc.), žaliavoms ar medžiagoms pirkti (25,8 proc.) bei nekilnojamojo turto objektams statyti, rekonstruoti, išsinuomoti ar įsigyti (18,8 proc.). Anot G. Garbanovo, plėtrą planuojančių įmonių skaičius išaugo 5 proc. - iki 41,2 proc., o skolintomis lėšomis ketinama finansuoti plėtros dalis padvigubėjo iki 21,8 proc.
Apklausos duomenimis, įmonės šiek tiek atsargiau vertina ateities perspektyvas ir dažniau nei ankstesnėse apklausose kaip galimus sunkumus nurodė padidėjusias gamybos sąnaudas, sumažėjusius finansavimo šaltinius ir išaugusį verslo partnerių įsiskolinimą.

Atgal