VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

11 22. Išlaidų gynybai paskirstymas atitiks NATO standartus

Didėjant krašto apsaugos finansavimui, kitąmet išlaidų skiriamų kariuomenės išlaikymui ir įsigijimams proporcijos pagaliau pasieks NATO standartus, kas leis Lietuvai atstatyti prarastus pajėgumus, papildyti atsargas, teigė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.
Pasak ministro, tai taip pat įgalins "stiprinti manevringumą ir ugnies galią, įsigyjant prieštankinę, priešlėktuvinę ginkluotę, modernizuojant minosvaidžius ir pradėti vystyti pėstininkų kovos mašinų ir galbūt savaeigės artilerijos projektą".
"Taip pat mes esame numatę gerinti kovinio rengimo sąlygas tiek savo kariams, kurie dalyvauja pratybose, tiek priimant mūsų sąjungininkus. Tam yra numatyta poligonų plėtra, Pabradės poligone pastatyti mūšio mieste miestelį, kuriame galėtų mūsų kariai treniruotis ne tik miškų sąlygomis, bet ir miesto sąlygomis kovose, plėsti "Myles" sistemos, kuri lazeriniu principu imituoja šaudymo procedūras, panaudojimą, vystyti būtinąją infrastruktūrą, plėsti Šiaulių aviacijos bazę, sutvarkyti Rūklą", - kalbėjo J. Olekas.
Pasak ministro, pagrindinis dėmesys įsigyjant techniką ir kitus dalykus yra skiriamas kariui.
"Jis turi turėti visas galimybes, kokias turi lyderiaujančios valstybės, nes mes esame NATO rytinis pasienis, kur dabar yra daugiausiai įtampos, ir todėl norėčiau, kad mūsų karys taip kaip gali atrodyti šiandien karys - su visa ginkluote, priemonėmis, apsaugomis, kurios reikalingos, naktinio ir kitokio matymo priemonėmis", - kalbėjo J. Olekas.
Kalbėdamas apie biudžetą krašto apsaugai ministras pasidžiaugė, kad šiemet, lyginant su 2013 m., finansavimas jau išaugo penktadaliu, o biudžeto projektas numato, kad kitąmet jis kariuomenės, personalo išlaikymui yra numatyta skirti 49,6 proc., o įsigijimams - 27 proc., kas atitiktų NATO standartus.
"2008 m. mes buvome labai arti standartų, mes skyrėme virš 20 proc. įsigijimams ir 56 proc. kariuomenės išlaikymui. 2014 m. mes priartėjome prie 2008 m., o 2015 m. mes pagal dabartinį mūsų planą esame pasirengę visiškai atitikti NATO standartus pagal vidines gynybai skirtas išlaidų proporcijas", - sakė J. Olekas.

Atgal