VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

12 09. Ekspertai: žema infliacija palanki euro įvedimui

Lietuvoje šiuo metu fiksuojama vidutinė metinė infliacija yra žemiausia per pastarąjį dešimtmetį, todėl šis laikotarpis, anot finansų ekspertų, yra itin palankus valiutos pasikeitimui.
Remiantis bankų prognozėmis, prekės ir paslaugos po 2015 metų sausio 1 dienos vidutiniškai brangs 0,2-0,3 proc.
"Infliacijos požiūriu valiutos pasikeitimui metas yra itin tinkamas. Šiuo metu tarptautinėse maisto ir energetinių žaliavų rinkose kainų vektoriai svyra žemyn, o mūsų maža atvira ekonomika importuoja šias tendencijas. Kainoms kilti nėra daug paskatų ir šalies viduje", - teigia DNB banko vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė.
Finansų ministerija prognozuoja, kad vidutinė metinė infliacija 2015-aisiais sieks 1,2 proc. - panašiai tiek, kiek ir 2013 metais. Tokios pat - ir DNB prognozės, o SEB bankas skelbia, kad kainos kitąmet turėtų augti dar mažiau - 0,7 proc.
"Pirmaisiais mėnesiais po euro įvedimo infliacija išliks nedidelė. Labiausiai jos tendencijas lems pasaulinių energijos išteklių kainų pokyčiai, bendras defliacinis klimatas daugelyje Europos šalių. Infliaciją kiek didins paslaugų kainų apvalinimas po euro įvedimo, akcizų tabakui ir alkoholiui padidinimas nuo kovo mėnesio. Kaip rodo Latvijos patirtis, paslaugų kainų didėjimas gali išlikti gana spartus ir po euro įvedimo. Kita vertus, išryškėjęs paslaugų brangimas Lietuvoje dar prieš valiutos pasikeitimą veikiausiai reiškia ir tai, jog šio brangimo įvedus eurą nebebus", - komentuoja SEB banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė.
Analitikai atkreipia dėmesį į tai, kad praktiškai visose euro zonos naujokėse prieš euro įvedimą visuomenė tikėjosi gerokai didesnio neigiamo efekto prekių ir paslaugų kainoms nei jis buvo iš tiesų. Pasak analitikės I. Genytės-Pikčienės, tose šalyse, kuriose infliacijai pažaboti nebuvo imtasi pakankamai priemonių, kainos kilo sparčiau. Tai pirmiausia pasakytina apie euro zonos senbuves: Ispanijoje euro įvedimo poveikis infliacijai sudarė 0,62 proc., Suomijoje - 0,5 proc., Prancūzijoje - 0,38 proc., Airijoje - 0,69 procento.
Tuo tarpu euro zonos naujokėse naujos valiutos poveikis jau buvo žymiai nuosaikesnis - visose per pastarąjį dešimtmetį eurą įvedusiose šalyse jis neviršijo 0,3 procento. Dėl euro įvedimo infliacija Estijoje padidėjo 0,3 proc., Maltoje - 0,2 proc., Slovakijoje - 0,25 proc., Latvijoje - iki 0,21 procento.
"Tai, kad prognozuojami kainų pokyčiai ženkliai viršijo realią infliaciją, rodo, kad gyventojų lūkesčiai buvo tik nepagrįstos baimės", - sako "Swedbank" vyresnioji ekonomistė Vaiva Šečkutė.
I. Tauraitė atkreipia dėmesį, jog didesni negu reali infliacija buvo ne tik gyventojų prognozuojami, bet ir po euro įvedimo suvokiami kainų pokyčiai.
"Žmonės dažniau perka smulkias, mažesnės vertės prekes, kurių kainoms apvalinimo efektas turi didesnės įtakos negu stambių pirkinių atveju. Be to, pasireiškia kainų suvokimo asimetrija - tikintis, jog kainos didės, pastebimi būtent padidėjimo atvejai, o ne visi pokyčiai - ir padidėjimai, ir sumažėjimai", - sakė V. Tauraitė.

Atgal