VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 17. „PwC": žemesnės kategorijos nekilnojamasis turtas Europoje sulauks didesnio investuotojų dėmesio

Europinės nuotaikos nekilnojamojo turto srityje gana ryškiai matomos ir Lietuvoje. Šiuo metu Lietuvoje, ir ypač Vilniuje, yra jaučiamas tam tikras A klasės verslo centrų trūkumas, kas turi neigiamos įtakos šalies patrauklumui investuotojams. Tačiau 2015 metai turėtų atnešti tam tikrų pokyčių biurų rinkoje, nes vien Vilniuje planuojama užbaigti plėtoti net 4 projektus: PREMIUM, K29, QUADRUM ir UNIQ.
Konkurencija dėl aukščiausios kategorijos nekilnojamojo turto pagrindinėse Europos nekilnojamojo turto rinkose verčia aktyviau investuoti į žemesnės kategorijos nekilnojamąjį turtą ir ieškoti galimybių atsigaunančiose rinkose, teigiama „Urban Land Institute" (ULI) ir „PwC" parengtoje ataskaitoje „Emerging Trends in Real Estate Europe 2015”. Prognozuojama, kad labiausiai investuotojų dėmesį turėtų patraukti miestai, kuriuos gana stipriai paveikė pastarasis rinkos nuosmukis, pavyzdžiui, Madridas, Atėnai, Birmingemas, Amsterdamas ir Lisabona.
Tyrimas atskleidė, kad, nepaisant ekonominio neužtikrintumo Europoje, nekilnojamasis turtas išlieka pelninga investicija. 70 proc. investuotojų tiki, kad šiais metais į rinkas įplauks daugiau nuosavų ir skolintų lėšų, nukreiptų į aukščiausios kategorijos nekilnojamąjį turtą. Investuotojai mano, kad didžiausia problema šiais metais bus menka tinkamo nekilnojamojo turto pasiūla, ir tai paveiks jų verslą.
Tyrimo duomenimis, investuotojai dairosi į mažiau konkurencingas rinkas bei svarsto žemesnės kategorijos nekilnojamojo turto vystymo galimybes. Pavyzdžiui, Miuncheno, kaip pagrindinės Europos investicinės rinkos, vietą perėmė Berlynas, kuris laikomas pigesniu nei kiti Vokietijos didmiesčiai.
Pasak ULI Europe vadovės Lisette Van Doom, „pastaraisiais metais į pasaulinę nekilnojamojo turto rinką sugrįžo pasitikėjimas, todėl investuotojai toleruoja vis didesnę riziką. Kadangi aukščiausios kategorijos nekilnojamasis turtas yra brangus ir sunkiai finansuojamas, investuotojai vis dažniau žvalgosi į ekonomiškai atsigaunančius miestus, ieškodami žemesnės kokybės ar alternatyvių nekilnojamojo turto kategorijų investicijoms. Šių metų tyrimas parodė, kad ši tendencija įgauna pagreitį Atėnuose, Amsterdame, Birmingeme ir Lisabonoje."

Atgal