VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 17. Baltijos šalys įsipareigojo vieningai kurti konkurencingas dujų ir elektros rinkas regione

Už energetiką atsakingi Baltijos šalių ministrai Latvijos sostinėje Rygoje pasirašė Energijos tiekimo saugumo deklaraciją, kurioje įsipareigojo diversifikuoti energijos tiekimo šaltinius ir maršrutus, modernizuoti energetikos infrastruktūrą, įgyvendinti ES trečiąjį energetikos paketą bei užtikrinti skaidrias taisykles dėl trečiosios šalies prieigos prie dujų sistemų Baltijos šalyse. Toks dokumentas energetikos srityje tarp Baltijos šalių atstovų pasirašomas pirmą kartą.
Energijos tiekimo saugumo deklaraciją pasirašė Estijos ekonomikos ir susisiekimo ministrė Urvė Palo, Latvijos ekonomikos ministrė Dana Reizniece-Ozola ir Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis.
„Baltijos šalių ministrams pirmininkams ir mums, energetikos sektorius kuruojantiems ministrams, pavyko pasiekti bendrą susitarimą, kuris yra labai svarbus, norint užtikrinti, kad būtų įgyvendintas ES trečiasis energetikos paketas bei garantuotos aiškios ir skaidrios trečiosios šalies prieigos taisyklės visose Baltijos šalyse. Šiandien pasirašyta Energijos tiekimo saugumo deklaracija žymi svarbų ir negrįžtamą perėjimą liberalios, skaidrios, konkurencingos ir visiškai veikiančios regioninės dujų ir elektros rinkos mūsų regione link", - sakė energetikos ministras R. Masiulis.
Dokumente taip pat pabrėžiama, kad Baltijos šalių sinchronizacija su žemyninės Europos tinklais yra būtina sąlyga siekiant padidinti energetinį saugumą elektros energijos sektoriuje. Numatoma, kad sinchronizacijos poveikis bus reikšmingas ne tik Baltijos šalims, bet ir visai Europos Sąjungai, todėl parama iš Europos Komisijos ir intensyvus bendradarbiavimas su Lenkija bus labai svarbūs. Norint užtikrinti, kad Baltijos šalių sinchronizacija su žemyninės Europos tinklais būtų atlikta laiku, Baltijos šalys 2015 m. I pusmetį pradės vykdyti specialų veiksmų planą ir sieks išspręsti pagrindinius klausimus, susijusius su tolesniais būtinais politiniais, finansiniais ir su trečiosiomis šalimis susijusiais susitarimais.
„Efektyvus regioninis bendradarbiavimas yra labai svarbus žingsnis, kuriant Europos energetikos sąjungą. Energetikos politika peržengia sienas, ir mes turime imtis bendrų pastangų, vykdant bendrą ES darbotvarkę. Į šią deklaraciją įtraukėme tokius pagrindinius Europos energetikos sąjungos matmenis kaip tiekimo saugumas, konkurencinga ir visiškai veikianti vidaus rinka, Baltijos šalių įsipareigojimas gerbti solidarumą. Didžiuojuosi, galėdama pasakyti, kad ši trijų Baltijos šalių iniciatyva puikiai atitinka Europos energetikos sąjungos koncepciją. Teigiama patirtis Baltijos regione bus geriausias pavyzdys kitiems ES regionams, Latvijos pirmininkavimo ES Tarybai metu kalbant apie energijos politikos valdymą", - teigė Latvijos ekonomikos ministrė D. Reizniece-Ozola.
Deklaracijoje vieningai sutarta užbaigti Baltijos šalių rinkų izoliaciją ir visapusiškai integruoti jas į Europos energetikos rinką, įgyvendinti Europos energetinio saugumo strategiją bei užtikrinti, kad laiku būtų užbaigti pagrindiniai energijos tiekimo saugumo infrastruktūros projektai, kurie leistų padidinti energetinį saugumą Baltijos šalių elektros ir dujų sektoriuose. Taip pat Baltijos šalys įsipareigojo glaudžiai bendradarbiauti, siekiant nustatyti solidarumo priemones, kurias šalys taikytų dujų tiekimo iš pagrindinio šaltinio nutraukimo atveju.
„Svarbu sukurti liberalią ir skaidrią regioninę energetikos rinką Baltijos šalyse. Kartu su regioniniais partneriais siekiame užtikrinti geriausias sąlygas rinkai veikti, garantuoti tiekimo saugumą ir plėtoti infrastruktūros projektus. Solidarumas kritinėmis situacijomis yra regioninio bendradarbiavimo pagrindas. Šiandien pasirašyta Energijos tiekimo saugumo deklaracija suteikia tvirtą pagrindą tolesniam bendradarbiavimui", - kalbėjo Estijos ekonomikos ir susisiekimo ministrė U. Palo.
Deklaraciją pasirašiusios šalys taip pat įsipareigojo įsteigti Regioninės dujų rinkos koordinavimo grupę, kurią sudarys Baltijos šalių energetikos ministerijų atstovai, nacionaliniai reguliatoriai ir dujų perdavimo sistemos operatoriai. Šiai grupei bus suteikti įgaliojimai parengti veiksmų planą dėl regioninės dujų rinkos sukūrimo. Tokios darbo grupės įsteigimas inicijuotas 2014 m. gruodžio 5 d. Taline vykusiame Baltijos šalių premjerų susitikime.

Atgal