VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

07 22. Paskelbtas naujas Lietuvos bankų asociacijos etikos kodeksas

Lietuvos bankų asociacija priėmė naują Etikos kodeksą, kuriame įtvirtinti pagrindiniai bankų veiklos ir santykių su klientais principai, pagrįsti abipusiai reikšmingomis vertybėmis. Dokumentas pakeičia iki šiol galiojusį Geros bankų praktikos kodeksą.

Pasak Lietuvos bankų asociacijos prezidento Stasio Kropo, po pasaulinės finansų krizės bankai Lietuvoje turėjo išmokti daug pamokų, sustiprinti veiklos stabilumą, įgyvendinti naujus griežtos reguliacinės ir priežiūros aplinkos reikalavimus, pasirengti dalyvavimui bankų sąjungoje ir atgauti visuomenės pasitikėjimą.

"Pastaroji užduotis tebėra ypač svarbi. Bankai keičia savo strategiją, stiprina bankininkystės vaidmenį ir ryšį su klientais. Turėjome atidžiai peržiūrėti ir pertvarkyti bankų veiklos principus bei įtvirtinti naujus, po krizės laikotarpiu ypač reikšmingais tapusius santykių su klientais standartus", - pažymi S. Kropas.

Naujajame Etikos kodekse aiškiai išdėstomi bankų elgesio principai, grindžiami visiems bankininkystės rinkos dalyviams bendromis vertybėmis: atsakomybe, skaidrumu ir profesionalumu. Būtent per šių naujai įtvirtintų vertybių prizmę yra nustatomos bankų veiklos gairės ir konkretūs veiksmai. Kodekse išdėstyti klientų aptarnavimo ir paslaugų teikimo bei informavimo apie jas principai, ypatingas dėmesys skiriamas finansinio saugumo, vartotojų interesų ir teisių apsaugos užtikrinimui, veiklos skaidrumui bei finansinio raštingumo plėtrai. Etikos kodeksu bankai įtvirtina naują ilgalaikės veiklos viziją - finansiškai raštinga ir technologiškai pažangi visuomenė, kurioje bankai veikia kaip pažangos skatintojai bei gerovės kūrimo garantai.

Atgal