VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

07 22. Lietuviai nerimauja dėl didėjančių pragyvenimo išlaidų, bet nuotaikos dėl asmeninių finansų - optimistinės

Centrinėje ir Rytų Europoje atliktas tyrimas apie finansinę visuomenės gerovę atskleidė, kad Lietuvos gyventojai savo finansinę situaciją vertina optimistiškai, tačiau pragyvenimo išlaidos yra didžiausias ne tik tautiečių, bet ir visų tyrime dalyvavusių europiečių rūpestis.

Asmeninės finansinės padėties pagerėjimą visi apklausoje dalyvavusieji labiausiai sieja su išaugusiomis pajamomis darbe, o išskirtinai mūsų šalyje - ir su naujo darbo galimybe. Tyrimas taip pat atskleidė elgseną skolinantis septyniose rinkose.

Apklausa finansų grupės "International Personal Finance" (IPF) užsakymu atlikta tose Europos valstybėse, kuriose IPF vykdo veiklą "Provident" vardu - Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Lietuvoje bei Bulgarijoje. Apklausą, kurios metu apklausti IPF klientai minėtose šalyse, atliko tarptautinės rinkos tyrimų kompanijos GfK padalinys Didžiojoje Britanijoje.

"Nepaisant ekonomikos augimo euro zonos valstybėse, išlaidos pragyvenimui išlieka opiausiu rūpesčiu visose šalyse. Tai nurodė 40 proc. bendrai visų apklausoje dalyvavusių europiečių, - rezultatus komentuoja "GfK Custom Research Baltic" atstovė Skaistė Varnienė. - Analizuojant tik Lietuvos respondentų rezultatus matyti, kad lyginant su apibendrintais visų apklaustųjų duomenimis, mūsų šalies gyventojai labiau nerimauja dėl pajamų trūkumo ir išlaidų sveikatai".

Rezultatai parodė, kad lietuviai, palyginus su kitais europiečiais, yra labiau linkę manyti, kad šalies ekonominė padėtis pagerės - pastarojo iki kitų metų pavasario tikisi beveik 40 proc., o pablogėjimo - beveik 30 proc. tautiečių. Tuo tarpu asmeninių finansų pagerėjimo tikisi kone 70 proc. tyrime dalyvavusių Lietuvos gyventojų.

Atgal