VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

08 21. Energetikos ministerija parengė gamtinių dujų pajėgumų modelį, subalansuosiantį energijos vartotojų išlaidas

Energetikos ministerija trečiadienį viešam derinimui teikia Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo įstatymo pakeitimo projektą. Jame numatytas vartotojams palankus dujų tiekimo saugumo finansavimas - vadinamasis gamtinių dujų pajėgumų modelis.

"Siekiame proporcingai paskirstyti gamtinių dujų infrastruktūros išlaikymo ir tiekimo saugumo užtikrinimo sąnaudas visiems gamtinių dujų sistemos naudotojams ir vartotojams. Tai leis subalansuoti gamtinių dujų sistemų naudotojų gaunamą naudą iš gamtinių dujų tiekimo saugumo užtikrinimo ilgalaikėje energetikos perspektyvoje", - teigia energetikos ministras Rokas Masiulis.

Preliminariais skaičiavimais, pirmiausia naujojo pajėgumų modelio naudą pajustų šilumos tiekėjai. Patvirtinus pajėgumų modelį, šilumos sektoriui 2016 metais būtų sutaupyta daugiau nei 5 mln. eurų mokėjimų už gamtines dujas bei dujų tiekimo infrastruktūros išlaikymą. Be to, valstybės reguliuojami šilumos tiekėjai sutaupytų dėl naujos gamtinių dujų iš SGD terminalo įsigijimo tvarkos - priėmus įstatymo pakeitimus šias dujas jie pirktų už Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nustatytą prognozuojamą gamtinių dujų rinkos kainą. Šie pakeitimai atitinkamai leistų sumažinti šilumos kainas vartotojams.

Skaičiuojama, kad Vilniuje šilumos kaina dėl pajėgumų modelio galėtų sumažėti iki 5 procentų, o kai kuriose savivaldybėse - ir iki 15 proc. Kiek pasikeis šilumos kaina konkrečioje savivaldybėje, paaiškės tuomet, kai bus patvirtinti pajėgumų modelio dedamosios nustatymo principai, o VKEKK nustatys tarifus.

Papildoma pajėgumų modelio dedamoji priklausys nuo dujų sistemos pajėgumo, kurio vartotojui ar sistemos naudotojui gali prireikti maksimaliems gamtinių dujų paros poreikiams užtikrinti. Sukurta gamtinių dujų sistemos infrastruktūra bei ilgalaikiai SGD tiekimo įsipareigojimai užtikrina energijos tiekimo saugumą, o atliekami pakeitimai leis išdalinti kaštus proporcingai kiekvienai vartotojų grupei, atsižvelgiant į vartotojui ar sistemos naudotojui reikalingus sistemos pajėgumus, jų maksimaliems gamtinių dujų paros poreikiams užtikrinti. Tai ypač svarbu šilumos gamintojams, kurie yra priklausomi nuo temperatūros svyravimų. Žiemą nukritus temperatūrai, šilumai gaminti reikalingo kuro kiekis smarkiai išauga ir dujos čia tampa svarbiausiu rezerviniu kuru. Lygiai taip pat dujų tiekimo saugumas bei infrastruktūra yra reikalinga elektros energetikos sistemos rezervą užtikrinančiai Lietuvos elektrinei.

Tose savivaldybėse, kurių šilumos gamybai naudojama didesnė dalis biokuro ir atliekų, nežymaus neigiamo poveikio galėtų išvengti, jei šilumą gaminančios įmonės pasinaudotų galimybe jau dabar užsitikrinti biokurą mažesnėmis kainomis ateinančiam šildymo sezonui. Energijos išteklių biržos "Baltpool" duomenimis, dabar sudarant ilgalaikes biokuro tiekimo sutartis biržoje, šio kuro kaina ateinantį šildymo sezoną bus iki trečdalio mažesnė, palyginti su praėjusiu šildymo sezonu.

Energetikos ministerija primena, kad nuo kitų metų naikinamos elektros gamybos kvotos termofikacinėse elektrinėse bei Lietuvoje elektrinėje Elektrėnuose, kas sumažins išlaidas elektros vartotojams.

"Kaip jau buvo minėta anksčiau, atsiranda galimybė atsisakyti elektros gamybos kvotų dėl to, kad kitąmet pradės veikti naujos elektros jungtys su Lenkija ir Švedija. Taip pat bus proporcingai paskirstytas gamtinių dujų tiekimo saugumo finansavimas, įvedus gamtinių dujų pajėgumų modelį. O svarbiausia, kad šios dvi tarpusavyje susijusios permainos sumažins vartotojų išlaidas", - Energetikos ministerijos pranešime cituojamas R. Masiulis.

Atgal