VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

08 29. Ūkio ministras E. Gustas: įgyvendinamos eksporto skatinimo priemonės duoda rezultatų

Ūkio ministras Evaldas Gustas, trečiadienį Vyriausybėje pristatęs šalies institucijų liepą nuveiktus darbus siekiant įvairinti eksportą ir mažinti verslo patiriamus nuostolius dėl Rusijos paskelbtų sankcijų, teigia, kad įgyvendinamos eksporto skatinimo priemonės duoda rezultatų. 
"Statistiniai duomenys rodo, kad pirmąjį 2015 m. pusmetį prekių eksportas į Europos Sąjungą (ES) sudarė 63,2 proc. viso Lietuvos eksporto, o prieš metus ši dalis sudarė 56,7 proc. Eksportas į ES pirmąjį pusmetį, palyginti su atitinkamu 2014 m. laikotarpiu, didėjo 7 proc. Tikimės, kad mažinti verslo patiriamus nuostolius dėl Rusijos sankcijų ir toliau padės valstybės institucijų kompleksiškai įgyvendinamos priemonės", - sako ūkio ministras E. Gustas.
Siekdama skatinti naujų verslo rinkų ir verslo partnerių paiešką, netrukus Ūkio ministerija žada paskirstyti 4,22 mln. eurų paramą mažosioms ir vidutinėms įmonėms savo produkcijai pristatyti užsienyje ar Lietuvoje vykstančiose parodose pagal ES priemonę "Naujos galimybės". Iš viso šiuo kvietimu parama bus skirta 17 projektų įgyvendinti, šiuo metu vyksta gautų paraiškų vertinimas. Per 2014-2020 metų laikotarpį pagal priemonę "Naujos galimybės" iš viso numatyta investuoti 28,9 mln. eurų ES investicijų.
Lietuvos gamintojų maisto produktai buvo pristatyti Osakoje, Nagojoje ir Tokijuje vykusiuose Baltijos kelio pristatymo renginiuose. Taip pat lietuviški maisto produktai buvo pristatyti Lietuvos Respublikos ambasadoje Indijoje surengtame Valstybės dienai skirtame priėmime.
Siekiant sušvelninti Rusijos embargo pasekmes Lietuvos žemės ūkio produkcijos gamintojams, suorganizuoti Irano ir Kinijos atsakingų institucijų atstovų vizitai į Lietuvą, kad būtų įvertinta Lietuvoje vykdoma valstybinė maisto ir veterinarijos kontrolė. 
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba iš Tuniso gavo patvirtinimą, kad suderintas jautienos ir jos subproduktų eksporto veterinarijos sertifikatas, o iš Maroko gautas oficialus leidimas vežti į šią šalį galvijus ir jautieną - reikia tik suderinti sertifikatus.
Užsienio reikalų ministerija per Lietuvos diplomatines atstovybes kartu su komercijos atašė nuolat aktyviai dirba su įvairių valstybių (Danija, Japonija, Indija, Brazilija, Gruzija, Belgija ir Makedonija) atitinkamomis institucijomis ir verslo atstovais dėl žemės ūkio ir maisto produktų eksporto galimybių.
Institucijų nuveiktus darbus kas mėnesį apibendrina ir Vyriausybei teikia Ūkio ministerija. Įgyvendinami darbai numatyti Vyriausybės 2014 m. rugpjūčio mėn. patvirtintame 2014-2015 metų veiksmų plane, kuriuo siekiama įvairinti Lietuvos eksportą ir mažinti Lietuvos įmonių nuostolius dėl Rusijos paskelbtų sankcijų.

Atgal