VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10 03. WEF konkurencingumo reitinge septintus metus iš eilės pirmauja Šveicarija

Pasaulio ekonomikos forumo (WEF) paskelbtame "Pasaulio konkurencingumo reitinge 2015-2016 metams" teigiama, kad nors ir dėta nemažai pastangų vėl įžiebti ekonomikos atsigavimą, tačiau augimas visame pasaulyje tebėra žemo lygio, o štai nedarbo lygis išlieka aukštas. Ataskaitoje raginama imtis produktyvumą paskatinti galinčių reformų, kurios padėtų tokią situaciją išsklaidyti, praneša AP.
Nors po pasaulinės finansų krizės pradžios 2008-aisiais praėjo jau septyneri metai, tačiau jos pasekmės ir toliau juntamos visame pasaulyje. Atsigavimas tapo silpnesnis, ne toks aiškus ir užtrukęs ilgiau nei buvo tikėtasi. Dabar jau įprasta tapo matyti sumenkusią ekonomikos plėtrą, žemą produktyvumo lygį, nors didžiulį nedarbo mastą.
Dar daugiau kliūčių ekonomikai sukėlė tokie pastarieji geopolitiniai sukrėtimai kaip krizė Ukrainoje, konfliktai Artimuosiuose Rytuose, terorizmas ir migrantų krizė.
Susidarę kliuviniai augimui, veikiantys paklausą, gali gerokai prailginti augimo atkūrimo procesą. Sistemiškai įvertinus galimus augimo katalizatorius, ataskaitoje nurodomos svarbiausios sritys, kuriose reikėtų imtis struktūrinių reformų.
Ataskaitoje matyti, kad konkurencingumas tampa vienu pagrindinių augimo ir stiprėjimo variklių. Šiuo metu istoriškai susidariusios krizės masto ir ekonomikos rezultatų po 2008-ųjų krizės proporcijos atskirose šalyse nušvietė, kaip struktūriniai trūkumai stiprina krizės poveikį ir gali užvilkinti ūkio atsigavimą.
Krizės metu konkurencingesnės šalys sistemiškai aplenkė savo ekonominiu augimu silpniausias šioje srityje: jos lengviau atsilaikė prieš pačią krizę ir greičiau po jos atsigavo.
Šveicarija reitinge užima pirmąją vieną - nuo pat 2007 metų joje tik 2009-aisiais registruota gana lengva recesija, o nedarbo lygis šalyje per visą krizės laikotarpį išliko ties 3 proc. riba. Savo ruožtu užimančios 81-ąją vietą Graikijos ekonomika šiuo laikotarpiu susitraukė 25 proc., o nedarbo lygis išlieka virš 20 proc. ribos.
Lietuva reitinge užėmė 36-ąją vietą.

Atgal