VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10 05. Vyriausybė pritarė 56 mln. eurų didesniam PSDF biudžetui

Ministrų Kabinetas pritarė didėjančiam 2016 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto projektui, kuris sudarys 1,44 mlrd. eurų. Lyginant su 2015 m., ateinančių metų PSDF biudžeto pajamos ir išlaidos didėja 4,1 proc., arba 56,1 mln. eurų. 
Toks augimas rodo, kad situacija mūsų šalies sveikatos priežiūros sektoriuje gerėja, pacientams bus galima suteikti daugiau reikalingų gydymo paslaugų, o už jas su gydymo įstaigomis bus atsiskaitoma didesniais įkainiais, nei iki šiol. 
Didžiąją dalį išaugsiančių PSDF biudžeto lėšų numatyta skirti šioms sritims: 
37,9 mln. eurų (3,9 proc.) didėja lėšos, skiriamos apmokėti už pacientams suteiktas paslaugas mūsų šalies poliklinikose, ligoninėse ir kitose gydymo įstaigose. Panaudojant šias lėšas bus įgyvendintas ir vienas pagrindinių pastarųjų metų siekių - asmens sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų balo vertę atkurti iki 1 euro;
10,8 mln. eurų (4,2 proc.) didėja lėšos, skiriamos už pacientams išduodamus vaistus ir medicinos pagalbos priemones;
0,5 mln. eurų (1,1 proc.) didėja lėšos, skiriamos už medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas, už kurias bus apmokama didesniais įkainiais; 
5,2 mln. eurų (7,5 proc.) didėja lėšos, skiriamos sveikatos programoms (įskaitant ir prevencines) bei kitoms sveikatos draudimo išlaidoms.
Be to, kitąmet, kaip ir anksčiau, bus skatinamos dienos paslaugos - ambulatorinis gydymas, dienos stacionaras ir dienos chirurgija. Šios paslaugos taupo pacientų laiką, mažėja nebūtino gydymo atvejų ligoninėje, išvengiama su gydymu joje susijusios rizikos, pavyzdžiui, infekcijų. Tad nuolat yra gerinamas dienos paslaugų prieinamumas pacientams, o gydymo įstaigos skatinamos jų suteikti kuo daugiau. Kaip ir iki šiol, didelis dėmesys bus skiriamas prevencinėms programoms įgyvendinti ir pritraukti kuo daugiau žmonių jose dalyvauti. Tai labai svarbu, nes kuo anksčiau diagnozuojamas vėžys ir kitos klastingos ligos, tuo sėkmingesnis yra gydymas. 
Taigi, augant PSDF biudžeto lėšoms, bus galima suteikti daugiau pacientams reikalingų paslaugų, gerės jų prieinamumas, trumpės ir eilės gydymo įstaigose. Ypač svarbu, kad, esant didesniam finansavimui, bus kompensuojama daugiau reikiamų gydymo paslaugų, būtinų vaistų bei modernių gydymo būdų.
Prognozuojama, kad PSDF biudžeto rezervas kitais metais sudarys 73 mln. eurų.

Atgal