VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

12 29. Energetikai ragina Vyriausybę išsaugoti termofikacines elektrines

Energetikai paragino Vyriausybę skubiai priimti sprendimus, kurie leistų bent iki naujų Vilniaus ir Kauno elektrinių veiklos pradžios išsaugoti termofikacines elektrines kaip rezervinius elektros energijos gamybos šaltinius. 
Viešu laišku į Vyriausybę kreipėsi Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komitetas ir daugiau nei 50 energetikos profesionalų, mokslininkų, politikų, daugelis buvusių Vyriausybių ministrų, kuravusių energetikos sektorių. 
Energetikų teigimu, nepamatuoti ir trumparegiški Vyriausybės sprendimai žlugdo vietinius elektros energijos gamybos pajėgumus - nuo 2016-ųjų sausio 1 dienos veikti negalės Vilniaus, Kauno ir Panevėžio termofikacinės elektrinės.
„Į energetinį saugumą daug investuojanti Vyriausybė užmiršta, kad sutrikdyti elektros tiekimą elektros perdavimo linijomis yra paprasta. Tai įrodo Krymo pavyzdys. Lietuvai likus tik su viena elektrine Elektrėnuose, gali būti sutrikdytas visos valstybės elektros energetinės sistemos darbas", - įsitikinęs Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto pirmininkas Rymantas Juozaitis. 
Anot jo, termofikacinės elektrinės užtikrina ne tik energetinį saugumą, bet ir ekonominę naudą. Praradus konkurencingus ir efektyvius dujinius elektros gamybos pajėgumus, jų nekompensuos planuojamos pastatyti naujos Vilniaus ir Kauno elektrinės. 
„Kaip rodo Lietuvos energetikos konsultantų atlikta analizė, elektros kainos rinkoje iškart pakyla, kai nebelieka vietinių gamintojų, ypač - žiemos mėnesiais, kada „Nord Pool Spot" biržoje padidėja elektros rinkos kaina", - sako R. Juozaitis. 
Jo teigimu, termofikacinių elektrinių, kaip rezervinių elektros gamybos šaltinių, veiklos palaikymui reikalingos sąnaudos keleriopai atsiperka mažesnėmis importuojamos elektros kainomis. 
Energetikai nerimauja ir dėl to, kad nesiėmus skubių veiksmų, nuo 2016-ųjų sausio 1 d. bus atleisti daugiau nei 100 Vilniaus trečiąją termofikacinę elektrinę eksploatuojančių aukštos kvalifikacijos darbuotojų. „Jų kompetenciją būtina išnaudoti statant ir eksploatuojant naująją Vilniaus kogeneracinę elektrinę bei šiukšlių deginimo jėgainę", - teigė R. Juozaitis.

Atgal