VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

01 12. Euro zonos ekonomikos augimas gruodį pakilo aukščiausiai per keturis mėnesius

Euro zonos ekonomikos augimas gruodį pakilo aukščiausiai per keturis mėnesius, rodo trečiadienį paviešinta ir atidžiai ekspertų stebima pirkimo vadybininkų indekso (PVI) statistika. Apie tai praneša BBC.
Patikslinus duomenimis, gruodžio bendrasis PVI, jungiantis apklausas iš apdirbamosios pramonės ir paslaugų sektorių, buvo padidintas nuo pirminių 54 punktų iki 54,3 punkto, teigia "Markit". Paprastai žemiau nei 50 punktų esantis rodiklis informuoja apie nuosmukį, o virš lemtingos ribos pakilęs - plėtrą.
"Euro zonos ekonomika 2016-uosius pradeda tvirtai stovėdama ant kojų", - teigiama "Markit" ataskaitoje.
Dominuojamame regione paslaugų sektoriuje matyti pagerėjimas - nors indeksas siekė 54,2 punkto ir nuo lapkričio rodiklio nepakito, buvo aukštesnis, nei buvo teigiama ankstesnėje ataskaitoje (53,9 punkto).
Taip pat dokumentas parodė, kad paskutinįjį praėjusių metų mėnesį privačiam sektoriui priklausančios įmonės naujų darbo vietų kūrė sparčiausiai nuo pat 2011 metų gegužės.
Tiesa, nors duomenys ir buvo teigiami, "Markit" vyriausiasis ekonomistas Krisas Viljamsonas (Chris Williamson) nurodo, kad ataskaitoje matyti "tik vidutinis 0,4 proc. pakilimas" regiono ekonomikoje, susidaręs ketvirtąjį ketvirtį. Tai reiškia, kad per visus 2015-uosius augimas pasiekė 1,5 proc.
"Atsižvelgus į tai, kad jau beveik metus vykdoma kiekybinio skatinimo programa, susidaro abejonių - galbūt politika yra ne visai efektyvi", - priduria specialistas.

Atgal