VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

03 21. Kompensacijas už žydų religinių bendruomenių turtą valdantis fondas galės laisviau disponuoti lėšomis

Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymo pataisas, kuriomis nutarta kompensacijas už žydų religinių bendruomenių turtą valdančiam fondui leisti laisviau disponuoti lėšomis. Už naujas nuostatas balsavo 81 Seimo narys, prieš - 1, susilaikė 5 parlamentarai.
Priimtais pakeitimais nustatyta, kad fondui išmokėta piniginė kompensacija gali būti naudojama administravimo išlaidoms, kurių metinė suma negali viršyti 10 proc. metinės piniginės kompensacijos dalies, tvirtinamos kiekvienų metų valstybės biudžete. 
"Tokiu būdu būtų užtikrintas tinkamas ir pakankamas fondo patiriamų administravimo išlaidų apmokėjimas: administracijos darbuotojų darbo užmokestis, finansinės, audito, kredito paslaugos, patalpų išlaikymas, kanceliarinių ir kitokių prekių bei paslaugų, susijusių su fondo administravimu, įsigijimas", - rašoma dokumento aiškinamajame rašte.
Įstatymo pataisomis taip pat numatyta galimybė fondui išmokėtas ir nepanaudotas piniginės kompensacijos lėšas investuoti, užtikrinant piniginių išteklių nenuvertėjimą. Pasirenkant investavimo priemonę, turės būti atsižvelgiama į investuotų lėšų saugumą, likvidumą, metinį pelningumą bei komisinio užmokesčio ar kitų išlaidų dydį.
Kaip teigiama aiškinamajame rašte, įstatymo projekto rengimą paskatino tai, kad šiuo metu Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas, vykdydamas Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymo tikslus ir sutartyse su Vyriausybe nustatytą veiklą, patiria administravimo išlaidas.
Pasak pataisų iniciatorių, fondui skirtos lėšos gali būti naudojamos tik tikslinių projektų finansavimui, administravimo išlaidoms apmokėti leidžiama naudoti tik uždirbtas palūkanas už lėšų laikymą bankų sąskaitose. "Fondas 2015 metais uždirbo 2 084 eurus palūkanų, tačiau administravimo išlaidoms išleido 125 942 eurus", - teigiama dokumente.

 

Atgal