VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 11. SEB: prekybos apimtis didino mažėjantis nedarbo lygis ir didėjantis vidutinis darbo užmokestis

Prieš savaitę Statistikos departamento pateikti vasario mėnesio mažmeninės prekybos Lietuvoje duomenys parodė, kad metinis maisto, gėrimų ir tabako mažmeninės prekybos lyginamosiomis kainomis augimas, įvertinus dienų skaičiaus įtaką, vasarį siekė 8,8 proc. ir buvo didžiausias nuo 2008 m. vasario.
Pasak SEB banko vyriausiojo analitiko Tado Povilausko, vienas svarbiausių tai lėmusių veiksnių buvo mažėjantis nedarbo lygis ir didėjantis vidutinis darbo užmokestis.
Ekonomisto teigimu, prie vidutinio darbo užmokesčio kilimo prisidėjo nuo šių metų pakelta minimali mėnesio alga (MMA). Tikėtina, kad didžiausia 25 eurais padidėjusio mėnesinio darbo užmokesčio prieš mokesčius dalis buvo skirta vartojimui.
"Tiesa, darbo užmokestis tikrai didėjo ne tik minimalią algą gaunantiems darbuotojams. Apie tai, kad metinis darbo užmokesčio augimo tempas šių metų pirmą ketvirtį dar išaugo, palyginti su ankstesniais ketvirčiais, rodo Finansų ministerijos skelbiami gyventojų pajamų mokesčio surinkimo duomenys. Dėl didėjančių pajamų kinta ir pirkimo struktūra - pastebėta, kad, augant pajamoms, didėja aukštesnės kokybės maisto produktų paklausa", - sako SEB banko vyriausiasis analitikas T. Povilauskas.
Anot jo, dar vienas svarbus veiksnys, vasarį paskatinęs pardavimo mastą, ypač prekybos centrų (per pirmus du mėnesius prekybos apyvarta lyginamosiomis kainomis augo 7 proc., o vien vasarį - 9,1 proc.), gali būti susijęs su sausį ir vasarį nuskambėjusiomis istorijomis apie reidus, kurių metu nustatytas milžiniškas į apskaitą neįtrauktas iš Lenkijos atvežtos mėsos prekybos mastas ir paviešintos antisanitarinėmis sąlygomis veikiančių mėsos perdirbimo ir gamybos cechų istorijos.

Atgal