VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 18. Lietuvos banko kasose plečiamos grynųjų pinigų paslaugos gyventojams

Nuo pirmadienio Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune bus pradėtos teikti naujos grynųjų pinigų paslaugos: gyventojai nemokamai ribotais kiekiais galės stambinti ar smulkinti eurų banknotus, taip pat už nominaliąją vertę bus galima įsigyti (išsikeisti) nebuvusių apyvartoje apyvartinių ir proginių eurų monetų su Lietuvos nacionaline puse. Kaip ir anksčiau, Lietuvos banko kasos nemokamai keis litus į eurus, o susidėvėjusius ir sugadintus eurus keis į tinkamus apyvartai pinigus. 
„Lietuvos banko, kaip centrinio banko, viena iš funkcijų - per komercinius bankus aprūpinti verslą ir gyventojus grynaisiais pinigais. Įsiklausę į žmonių poreikius, pavyzdžiui, esame gavę ne vieną prašymą smulkinti ar stambinti eurų banknotus ar įsigyti proginių monetų, nusprendėme gyventojams teikti daugiau svarbių ir reikalingų paslaugų. Jų apimtis nustatyta atsižvelgiant į tokių paslaugų poreikius", - sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.
Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune bus teikiamos šios paslaugos: smulkinami ar stambinami eurų banknotai, dienos operacijos limitas - 500 Eur asmeniui (nuo balandžio 18 d.); pinigai keičiami į nebuvusias apyvartoje apyvartines ir progines eurų monetas su Lietuvos nacionaline puse - ne daugiau nei 50 vnt. per dieną vienam asmeniui (nuo balandžio 18 d.); eurų monetos keičiamos į banknotus tokiais kiekiais: asmeniui vieną kartą per darbo dieną keičiama apie 500-1 000 monetų - tiek, kiek tilps specialioje vieno litro talpos dėžutėje (Žirmūnų g. 151, Vilniuje - nuo gegužės 2 d.; Maironio g. 25, Kaune - nuo liepos 1 d.; Totorių g. 2/8 kasoje, Vilniuje, kaip ir anksčiau, į banknotus keičiama ne daugiau kaip 50 vnt. eurų monetų).
Be šių paslaugų Lietuvos banko kasose, kaip ir anksčiau, teikiamos šios paslaugos: parduodamos numizmatinės vertybės; keičiami litai į eurus; keičiami susidėvėję ir sugadinti eurai; priimami ekspertizei eurai ir litai; skaičiuojamos eurų monetos monetų skaičiavimo automatais (Maironio g. 25, Kaune - iki liepos 1 d.); skaičiuojamos litų monetos monetų skaičiavimo automatais (Maironio g. 25, Kaune ir Žirmūnų g. 151, Vilniuje).
 

Atgal