VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04 04. Lietuva pareikalavo stabdyti Astravo atominės elektrinės statybas

Kovo 31 dieną Branduolinės saugos konvencijos (BSK) apžvalginiame susitikime Vienoje Lietuvos delegacija dalyvavo Baltarusijos nacionalinės ataskaitos pristatyme ir išreiškė didelį susirūpinimą dėl Astravo atominės elektrinės (AE) projekto grėsmių ir saugos problemų.

Atsižvelgdama į tai, kad Baltarusija jau daugelį metų vysto Astravo AE projektą pažeisdama Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) standartus ir BSK nuostatas, Lietuva pareikalavo, kad Baltarusija stabdytų Astravo AE statybos darbus, įvertintų aikštelės tinkamumą remiantis TATENA reikalavimais, užbaigtų konsultacijas su kaimyninėmis šalimis, numatytų papildomas saugos priemones,kurios užtikrintų šiuolaikinių saugos reikalavimų įgyvendinimą (įvertintų Astravo AE konstrukcijų atsparumą sunkaus lėktuvo kritimui, atliktų AE projekto rizikų ir atsparumo vertinimo testus). Lietuvos delegacija pabrėžė žemą saugos kultūros lygį projektą įgyvendinančiose organizacijose, ką rodo Astravo AE statybų aikštelėje nuolat pasikartojantys incidentai.

Susitikimas Vienoje.urm.lt nuotr.

Susitikime Lietuvos delegacija akcentavo, kad Baltarusija aikštelę AE statybai pasirinko nesilaikydama tarptautinių standartų: neįvertinusi branduolinio objekto keliamos rizikos tarpvalstybiniu mastu, nesikonsultuodama su artimiausia kaimyne Lietuva ir tik 40 km atstumu nuo Lietuvos sostinės Vilniaus. Lietuva dar kartą paragino Baltarusiją pasikviesti visos apimties TATENA SEED misiją, kuri apimtų visus aikštelės vertinimo ir pasirinkimo bei poveikio aplinkai vertinimo modulius.

 

Atgal