VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

04.15.Sveikai ir patogiai gyventi senatvėje padeda išmaniosios technologijos

Sveikai ir patogiai gyventi senatvėje padeda išmaniosios technologijos

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai drauge su kolegomis iš Kauno technologijos universiteto atlieka tyrimus, kurie įvardins senyvų žmonių galimybes savarankiškai gyventi savo namuose. Taip pat įgalins sukurti tam reikalingas informacinių ryšių priemones bei technologijas, kurios leis pagerinti saugumą ir senyvų žmonių gyvenimo kokybę jų įprastoje aplinkoje.
Sukurtų technologijų prototipai bus bandomi, testuojami ir, kaip tikimasi, vėliau pateks į Lietuvos rinką, nes šie lietuviški analogai bus pigesni, nei siūlo užsienis. Problemos aktualumas susijęs ir su lietuvio charakteriu - dauguma senyvų žmonių iki pat "iškeliavimo" nori gyventi savo namuose. Didžioji dalis taip ir gyvena - savarankiškai arba padedami artimųjų. Deja, dažnai jiems reikalinga ir specialistų priežiūra.
"Siekiant užtikrinti visavertį pagyvenusio žmogaus gyvenimą, jo priežiūrą, saugumą namuose, reikalingos tam tikros priemonės ir technologijos. Jos leis nuotoliniu būdu įvertinti senyvo žmogaus būseną ir apie tai informuos jo artimuosius ar priežiūros specialistus. Lietuvoje dar mažai naudojamos vadinamosios gerontechnologijos. Gal todėl, kad senyvi žmonės nenoriai pripažįsta naująsias technologijas dėl technikos ar naujovių baimės. Jų nuomone, šios naujovės pabrėžia negalią, nesavarankiškumą, sujaukia įprastinę namų rutiną. Jų panaudojimą taip pat gali riboti ekonominiai ištekliai. Svarbu, kad vyresni žmonės patys suvoktų šių technologijų būtinybę", - sako LSMU Geriatrijos klinikos vadovė prof. Vita Lesauskaitė.

Atgal