VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

06.28.Ką reikia žinoti apie buhalterinės apskaitos įmones?

Įsteigus įmonę labai svarbu pasirūpinti ne tik kompetetingais darbuotojais, bet ir buhalterinės apskaitos paslaugomis - juk tai yra neatsiejama verslo kontrolės dalis. Patyrę verslininkai pataria rinktis tik savo darbą išmanančius žmones ar įmones, kurios padeda sutvarkyti visus apskaitos klausimus.

Patikėję įmonės apskaitą šios srities profesionalams ne tik sutaupysite laiko, pinigų, tačiau ir išvengsite klaidų, kurios neleis atitolti nuo įmonės plėtojimo tikslo.

Kokias paslaugas teikia apskaitos įmonės?

Bendrai kalbant, apskaitos įmonės ne tik pačios stebi finansinius duomenis ir juos kontroliuoja. Jos suteikia galimybę įmonės steigėjui ar kitam atsakingam asmeniui stebėti savo įmonės pajamas, išlaidas ir kitus finansinius rodiklius. Tai leidžia iš anksto įvertinti įmonės finansinę padėtį bei priimti svarbius sprendimus laiku. Finansinė apskaita neapsiriboja pajamų ir išlaidų srauto kontrole. Į tai įeina ir sklandus mokesčių mokėjimas bei reikšmingos ataskaitos atsakingiems kompanijos darbuotojams. Tiksliai sekant visus rodiklius galima prognozuoti plėtros galimybes bei užsitikrinti partnerių ir investuotojų palankumą. Teisingai tvarkant įmonės apskaitą atsiranda galimybėlaiku pradėti įmonės reorganizacijos procesus ir sulaukti tikslių reorganizavimo sąlygų vertinimų bei rekomendacijų.

Auditas. Finansinių ataskaitų auditas yra į audito įmonių sąrašą įrašytos audito įmonės atliekamas darbas. Audito metu vertinamos įmonės finansinėse ataskaitose pateiktos sumos, vadovybės taikomi apskaitos principai ir atlikti reikšmingi apskaitiniai įvertinimai. Taip pat audito metu vertinamas bendras finansinių ataskaitų pateikimas, siekiant nustatyti, ar finansinėse ataskaitose nėra iškraipymų. Auditoriaus tikslas yra suteikti finansinių ataskaitų vartotojams pakankamą užtikrinimą, kad vadovybės sudarytos finansinės ataskaitos yra teisingai pateiktos. Dauguma buhalterinės apskaitos įmonių gali atlikti ir auditą. Jo metu atlikta analizė atskleidžia audituojamos įmonės finansinę būklę, veiklos rezultatus ir pinigų srautus pagal teisės aktus, reglamentuojančius buhalterinę apskaitą ir finansinių ataskaitų sudarymą.Įvertinama reali finansinė Jūsų įmonės būklė, garantuojama ekspertinė audito specialistų priežiūra, identifikuojamos finansinės grėsmės ir pateikiamos rekomendacijos.

Buhalterinė apskaita.Buhalterinė apskaita skirstoma į vidinę ir išorinę. Vidinė apskaita – tai gamybinė apskaita, priklausanti nuo gamybos specifikos. Išorinė, arba kitaip vadinama finansinė apskaita, skirta veiklos rezultatų rodikliams nustatyti. Vidinė apskaita nuo išorinės skiriasi duomenų tikslumu. Tinkamai tvarkoma buhalterinė apskaita leidžia ne tik stebėti finansinių duomenų pokyčius, bet ir efektyviai palyginti savo įmonės finansinius rodiklius su kitų panašių įmonių finansiniais rodikliais.

Pagrindinės įmonių finansinių rodiklių grupės yra šios:

*Efektyvumo finansiniai rodikliai;

*Likvidumo arba mokumo rodikliai;

*Finansinio sverto rodikliai;

*Pelningumo rodikliai;

*Investicijų grąžos rodikliai.

Kodėl verta rinktis buhalterinės apskaitos įmonę nei samdyti buhalterį?

Susidūrus su tokiu klausimu vertėtų atsižvelgti į įmonės darbo specifiką ir poreikius. Nepaisant to, vis daugiau ne tik smulkiojo, vidutinio, bet ir stambiojo verslo atstovų įsitikina, kad bendradarbiavimas su buhalterinės apskaitos paslaugas teikiančia įmone yra efektyviausias pasirinkimas.

Buhalterines paslaugas teikiančios įmonės privalumai:

*  Nereikia kurti papildomos darbo vietos. Kiekvienam darbuotojui įmonė įsipareigoja sukurti tinkamas darbo sąlygas ir parūpinti reikalingas darbo priemones – baldus, kompiuterį. Renkantis buhalterinės apskaitos įmonę to daryti nereikės. Be to, nereikės prižiūrėti ir kontroliuoti buhalterio darbo, todėl bus galima daugiau dėmesio skirti pagrindinei įmonės veiklai.

Nereikės pirkti buhalterinės apskaitos programos.Dažniausiai šios programos būna ganėtinai brangios, be to vėliau kainuoja ir programos aptarnavimas bei atnaujinimas. Taip pat ne visi buhalteriai moka dirbti naujausiomis programomis, reikėtų papildomai investuoti ir į darbuotojo mokymus.

*  Išvengiama žmogiškojo faktoriaus problemų.Samdant buhalterį, gali iškilti įvairių rūpesčių – ligos, atostogos ir kiti žmogiški poreikiai. Tačiau, išleidus buhalterį atostogų, visi darbai vis tiek privalo būti atlikti. Tai reiškia, kad kažkam kitam tektų užkrauti buhalterio darbą, nors ir laikinai. Buhalterinės apskaitos įmonės darbuotojai atostogauja, bet juos pavaduoja kolegos ir teikiamų darbų kokybė lieka puiki.Samdant buhalterinės apskaitos įmonę darbai visada atliekami laiku, nepaisant žmogiškojo faktoriaus kliūčių.

*  Įmonėse dirba daug specialistų.Užsakinėti kelių skirtingų specialistų paslaugas iš tiesų kainuoja brangiai. Kvalifikuota apskaitos ir audito kompanija visą ekspertinių paslaugų paketą gali suteikti už kur kas mažesnę kainą.Buhalterinės apskaitos įmonėse dirba profesionalių, nuolat kvalifikaciją keliančių buhalterių komanda. Jie turi galimybę nuolat tartis dėl iškilusių svarbių klausimų, spęsti iškilusias problemas kartu. Tai yra daug efektyviau, nei palikti visą darbą ir problemas vienam buhalteriui. Geresnis ir teisingesnis sprendimas priimamas, kai išsakoma daugiau nuomonių, pasitelkiant įvairesnę patirtį.

*Darbo sumažėjimas.Įmonė sumažins paslaugų kainą, jei sumažės darbo.  Buhalterio atlyginimą gina Darbo įstatymas, todėl net esant ir nedideliam darbo krūviui atlyginimas negali būti mažinamas be svarios priežasties.

*Atsakomybė.Buhalterinės apskaitos įmonės dirba pagal pasirašytą paslaugų teikimo sutartį, todėl už suteiktų paslaugų teisingumą visišką atsakomybę neša apskaitą tvarkanti įmonė. Samdant buhalterį, vadovams nuolat reikia stebėti jo darbą ir nešti atsakomybę patiems.

*Patirtis.Buhalterinės apskaitos įmonės dirba su įvairaus tipo kompanijomis. Taip pat jose dirba profesionalių buhalterių kolektyvas, todėl yra sukaupta didesnė ir įvairesnė patirtis, nei buhalterio, daug metų dirbusio vienoje įmonėje su tam tikra apskaitos programa.

Į ką atsižvelgti renkantis įmonę?

Ko gero, pirma šovusi mintis, į ką labiausiai kreipiamas dėmesys, besirenkant buhalterinės apskaitos įmonę – yra kaina. Jeigu paslaugos itin pigios, tikėtina, kad įmonėje dirba buhalteriai neturintys daug patirties šioje srityje. Vertėtų tai išsiaiškinti. Visgi, prieš renkantis įmonę, tvarkysiančią Jūsų įmonės apskaitą, vertėtų atsižvelgti ir į šiuos punktus:

*Darbo patirtį;

*Paslaugų spektrą (platus ar siauras);

*Darbuotojų kvalifikaciją;

*Gebėjimą atsakyti už suteiktas paslaugas;

*Atsiliepimus;

*Sudaromas sąlygas naudotis paslaugomis.

Parengta pagal Added value medžiagą.

 

Atgal