VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

08.27. A. Butkevičius prognozuoja galimą smūgį smulkiajam verslui

Seimo socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Butkevičius kreipėsi į Premjerą Saulių Skvernelį ir finansų ministrą Vilių Šapoką atkreipdamas dėmesį, kad Finansų ministerijos siūlymas dirbantiems pagal verslo liudijimą mažinti apyvartą nuo 45 tūkst. eurų iki 20 tūkst. eurų labai pablogins smulkių ir pradedančių verslininkų padėtį ir stums juos į „šešėlį". Politiko nuomone, tai ypač neigiamai paveiktų smulkųjį verslą Lietuvos regionuose.

„Smulkaus verslo, dirbančio pagal verslo liudijimus, išlaidos apyvartoje sudaro ne mažiau 70 proc., dažnais atvejais ir daugiau, ypač prekybos ir gamybos su teise parduoti savo pagamintą produkciją grupėse. Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos skaičiavimais, įvertinant išlaidų apimtis ir gaunamo pelno maržą bei mokėtinų mokesčių dydžius, 45 tūkst. eurų apyvarta yra minimali ekonomiškai pagrįsta riba tokiam verslui išsilaikyti. 
Tuo tarpu su 20 tūkst. eurų apyvarta galima uždirbti vidutiniškai nuo 4 iki 6 tūkst. eurų per metus arba 330-500 eurų per mėnesį, tai yra net mažiau už minimalų mėnesinį atlyginimą. Tai reiškia, kad didelė dalis smulkaus verslo iš dalies arba visiškai pasitrauks iš legalaus verslo. Manyčiau, kad Finansų ministerijos siūlymas sumažinti apyvartą verslo liudijimams prekybos ir gamybos veikloms yra nepamatuotas ir iki galo neišdiskutuotas", - savo kreipimesi į Premjerą ir finansų ministrą argumentuoja A. Butkevičius.
Jis pažymi, kad apie verslo liudijimų savininkų apyvartos ribojimą nebuvo diskutuota nei Darbo grupėje prie Finansų ministerijos, nei Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos valdyboje.

Atgal