VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10.16. LB: užfiksuotas mokėjimų balanso einamosios sąskaitos perteklius

Lietuvos bankas (LB) pirmadienį skelbia šių metų rugpjūčio mėn. mokėjimų balanso duomenis, kuriuose fiksuoja 108,6 mln. eurų einamosios sąskaitos balanso (ESB) perteklių. Jis susidarė dėl didėjusių antrinių pajamų ir paslaugų perteklinių balansų, taip pat dėl mažėjusių deficitinių prekybos ir pirminių pajamų balansų. 
Prekybos balanso deficitas sumažėjo beveik 2 kartus, o tai lėmė sparčiau nei importas augęs prekių eksportas (atitinkamai 3,3 ir 10,4 proc.).
2017 m. sausį-rugpjūtį, palyginti su 2016 m. atitinkamu laikotarpiu, ESB deficitas sumažėjo 1,8 karto, ir tai lėmė išaugę pertekliniai paslaugų (31,7 proc.) bei antrinių pajamų (16,2 proc.) balansai.
Antrinių pajamų perteklinis balansas per mėnesį padidėjo 1,5 karto. Pervedimai iš Europos Sąjungos (ES) paramos fondų rugpjūčio mėn. siekė 28,8 mln. eurų, o apskaičiuotos Lietuvos įmokos į ES biudžetą - 15,3 mln. eurų. Privačių asmenų pervedimai iš užsienio siekė 92,9 mln. eurų ir, palyginti su liepa, padidėjo 0,8 proc., o privačių asmenų pervedimai iš Lietuvos sudarė 33,9 mln. eurų ir padidėjo 1,9 proc. 
Savo ruožtu finansinės sąskaitos (neįskaitant oficialiųjų tarptautinių atsargų) teigiamas grynųjų investicijų srautas - 63,7mln. eurų - susidarė dėl itin sparčiai augusio portfelinių investicijų ilgalaikio finansinio turto.
Atgal