VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10.28. Katalonijos bankų akcijos smunka, regioniniam parlamentui balsavus už nepriklausomybę

 Katalonijos bankų akcijų vertė, kaip ir visos šalies akcijų rinka, penktadienį smarkiai smuko, kai Katalonijos parlamentas penktadienį balsavo už rezoliuciją, skelbiančią regiono nepriklausomybę nuo Ispanijos. 
Trečio didžiausio Ispanijos banko "CaixaBank" akcijų vertė nukrito 5 procentais, tuo tarpu "Sabadell", penkto didžiausio šalies banko, akcijos atpigo maždaug šešiais procentais.
Šių dviejų bankų akcijos pigo jau nuo spalio 1 d., kai Katalonijoje įvyko referendumas dėl regiono nepriklausomybės, nors Madridas ir pripažino jį neteisėtu.
Dalis klientų atsiėmė savo bankų indėlius, tuo pakurstydami abi minėtas finansines institucijas perkelti savo registruotas buveines iš Katalonijos į kitas Ispanijos dalis. Nei "CaixaBank", nei "Sabadell" neatskleidė, kiek lėšų buvo atsiimta, tačiau patikino, kad lėšų nutekėjimas liovėsi, kai jie iškėlė savo būstines.
Nuo spalio 1 dienos beveik 1700 bendrovių iškėlė savo būstines iš Katalonijos.
Tarptautinis valiutos fondas (TVF) spalio viduryje perspėjo, kad stiprus Ispanijos ekonominis atsigavimas gali būti sutrikdytas, jeigu politinė sumaištis dėl Katalonijos planų paskelbti nepriklausomybę tęsis.
Katalonijos regionas, kuriame gyvena apie 7,5 mln. žmonių, sudaro apie 20 proc. Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP). Kaip atskiros valstybės jos BVP galėtų būti maždaug tokio dydžio kaip Portugalijos ar Suomijos.
Atgal