VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

02.26. Lankstesnis sprendimas įsiskolinusiems – paskolų refinansavimas

Turint daugiau nei 1 paskolą skirtinguose bankuose, kreditų bendrovėse ar unijose ir susidūrus su pasikeitusia finansine padėtimi, kintančia situacija rinkoje, siekiant gauti naują paskolą geresnėmis sąlygomis ar norint sumažinti kiekvieną mėnesį mokamų įmokų sumą – paskolų refinansavimo paslauga gali padėti paprasčiau susitvarkyti su turimais įsipareigojimais. Šio proceso metu visos turimos paskolos, kreditai yra perkeliami į vieną banką, tokiu būdu pagerinant turimo finansavimo sąlygas, palūkanų dydį. Taip pat refinansavimo proceso metu galima pailginti, arba, atvirkščiai, patrumpinti paskolos grąžinimo trukmę, atsižvelgiant į asmens finansinę situaciją bei kitus aspektus. Daugiau informacijos apie turimų įsipareigojimų refinansavimą pateikiama šiame tinklalapyje.

Dėl paskolų perkėlimo į 1 banką gali kreiptis asmenys nuo 21 iki 72 metų, o žmogaus pajamos atskaičius mokesčius turi būti ne mažesnės nei 230 eurų per mėnesį. Nesvarbu, kokiame banke, kredito unijoje ar kitoje bendrovėje asmuo teikė paraiškas paskoloms gauti, nes refinansavimo paslauga teikiama nepriklausomai nuo kredito įstaigos. Dažnai paslauga siekia pasinaudoti asmenys, kurių netenkina esamų paskolų sąlygos, kiekvieną mėnesį jiems nėra patogu mokėti įmokas skirtingoms bendrovėms, turint daugiau įsipareigojimų – kai kurie mokėjimai gali pasimiršti ir pan. Taip pat dėl nenumatytų priežasčių sumažėjus asmens gaunamoms pajamoms ir šiam nebeturint galimybės mokėti sutarto dydžio įmokas, refinansavimo metu jos gali būti sumažinamos. Pastaruoju atveju dažniausiai pailgėja skolos grąžinimo terminas, tačiau sumažėjusi įmokų suma leidžia paprasčiau planuoti kasdienes išlaidas, o paskola asmeniui ar šeimai netampa našta. Tam, kad bet kokio tipo finansavimas netaptų galvos skausmu, pirmiausia, dar prieš priimant skolinimosi sprendimą būtina atidžiai įvertinti asmenines finansines galimybes.

Turimų paskolų apjungimas į vieną tampa ypač patogiu sprendimu visiems, ieškantiems priimtinesnių paskolos sąlygų. Naudojantis paskolų perkėlimo paslauga galima ne tik padengti turimus įsiskolinimus, bet ir pasiskolinti papildomai. Todėl atsiradus būtinoms išlaidoms ir neturint reikiamo santaupų kiekio, refinansavimas suteikia galimybę ne tik pasiskolinti papildomai, bet ir grąžinti turimus įsipareigojimus kreditų bendrovėms, unijoms ar kitoms paskolas suteikiančioms įstaigoms. Dar viena priežastis, nulemianti žmonių apsisprendimą keisti turimų paskolų sąlygas – ekonominė šalies situacija. Jai kintant, pasikeičia ir išduodamų paskolų sąlygos, kurios tampa palankesnės, negu, pavyzdžiui, prieš 3 metus. Tokiu atveju asmenys, turintys pasirašytas paskolų sutartis prieš 3 metus, taip pat nori priimtinesnių finansavimo sąlygų ir kreipiasi dėl refinansavimo paslaugų. Dera paminėti, jog kaip ir kiekviena paskola, refinansavimo paslauga suteikiama tik tam tikrus reikalavimus atitinkantiems asmenims. Vienas svarbiausių – gera kredito istorija. Jeigu asmuo yra turėjęs įsipareigojimų, tačiau jų nemokėjo laiku, pradelsė įmokas, įsiskolino ar net buvo perduotas antstoliams, tokia kredito istorija sumažina galimybes gauti teigiamą paskolos pasiūlymą ir, jei buvo kreiptasi, papildomą skolinimosi sumą. Todėl prieš kreipiantis dėl bet kokios paskolos specialistai rekomenduoja pasitarti su finansų ekspertais, kurie įvertins besiskolinančio asmenines finansines galimybes, suteiks vertingų patarimų bei informacijos, ką kiekvienas turėtų žinoti apie paskolas ir atsakingą skolinimąsi.

Taigi, nesant patenkintiems dėl turimų paskolų sąlygų, grąžinimo terminų, kiekvieną mėnesį mokamos įmokų sumos, metinės palūkanų normos, siekiant sutrumpinti arba pailginti finansinių įsipareigojimų trukmę, pagerinti esamų paskolų sąlygas, gali padėti refinansavimo paslauga. Dėl įsipareigojimų perkėlimo į vieną banką galima kreiptis internetu arba skambinant tinklapyje nurodytais kontaktais, tačiau prieš priimant skolinimosi sprendimą būtina gerai įvertinti asmenines finansines galimybes. 

Atgal