VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

09.04. N. Mačiulis apie atlyginimus: kitais metais latviai liks toli užnugaryje

Po mokesčių reformos ir minimalios algos padidėjimo Lietuvoje atlyginimų rodikliai gerokai pralenks Latvijos ir tada galėsime lygiuotis su Estija, sakė banko „Swedbank“ Lietuvoje vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Nerijus Mačiulis

Ekonomistas atkreipė dėmesį, kad nors Latvijos centrinis statistikos biuras paskelbė, kad bruto (neatskaičiavus mokesčių) vidutinis darbo užmokestis (VDU) toje šalyje yra 1004 eurai, bet tai visą darbo dieną dirbančių žmonių užmokesčio statistika. 
„Kai skaičiuojamas mūsų VDU, imamas bendras skaičius – dirbančiųjų ir pilną, ir nepilną darbo dieną. Dėl to gali atsirasti skirtumai“, – komentavo N. Mačiulis.
Jo teigimu, Lietuvoje darbo užmokestis apskritai auga sparčiau nei Latvijoje. Be to, bruto darbo užmokesčio palyginimas greitai visai praras prasmę, nes nuo kitų metų įsigaliojus mokesčių reformos pakeitimams ir sujungus darbdavio ir darbuotojo mokamus mokesčius, Lietuvoje bruto darbo užmokestis visiems padidės 29 proc.
„Tada latviai liks toli užnugaryje, ir mes tada galėsime pagal bruto darbo užmokestį pasilyginti su estais“, – sakė N. Mačiulis.
Pasak ekonomisto, dėl to nuo kitų metų bus galima vertinti tai, kas svarbiausia – neto (atskaičiavus mokesčius) gaunamą darbo užmokestį.
„Šiuo metu jis labai panašus ir Lietuvoje, ir Latvijoje, bet po mokesčių reformos Lietuvoje gali kitais metais didėti ir šis rodiklis“, – sakė N. Mačiulis.
Anot jo, svarbi ir kita tendencija – išliekantis darbo jėgos trūkumas, kuris palaiko ir užmokesčio augimą. Be to, pastebima nauja tendencija, kad darbo užmokestis auga didžiajai daliai dirbančiųjų, ne tik „išrinktiesiems“. 
Dar vienas veiksnys, kuris dar didins VDU rodiklį, bus minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimas nuo kitų metų sausio.
„Viena iš priežasčių, dėl ko šiemet sparčiai padidėjo VDU, buvo net 50 eurų padidinta MMA. Lietuvoje nuo kitų metų ji irgi didės. Vyriausybė siūlo didinti 20 eurų, profesinės sąjungos reikalauja didinti 50 eurų, manau, kad kompromisas bus rastas kažkur pusiaukelėje ir 30-40 eurų padidės MMA. Tai irgi kilstels VDU gana nemažai“, – teigė N. Mačiulis.
Jo įsitikinimu, po visų šių pokyčių Latvijos atlyginimų rodikliai bus gerokai mažesni nei Lietuvoje, ir gretinsimės su estai.
Estijoje antrąjį metų ketvirtį bruto darbo užmokestis buvo 1321 eurai. Lietuvoje – 927 eurai.

 

Atgal