VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

09.04. Ž. Vaičiūnas: ir vyriausybei, ir „Achemai“ SGD terminalo išpirkimas – galimybė sumažinti kaštus

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad ir vyriausybė, ir didžiausia gamtinių dujų vartotoja „Achema“ suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo–saugyklos išpirkimą vertina kaip galimybę ženkliai sumažinti jo išlaikymo kaštus. 

„Pagrindinis momentas – tai, kad ir vyriausybė, ir „Achema“ terminalo išpirkimą vertina kaip galimybę reikšmingai sumažinti šio terminalo išlaikymo kaštus, taip pat užtikrinant ilgalaikį tiekimo saugumą. Tai yra pagrindinė šio susitikimo žinia“, – ketvirtadienį po premjero, ministrų ir „Achemos“ atstovų susitikimo žurnalistams sakė Ž. Vaičiūnas. 

Žygimantas Vaičiūnas

Anot jo, mažesni terminalo išlaikymo kaštai galėtų būti jau nuo kitų metų vidurio. 

„Mes kalbame maždaug apie 40–50 proc. apimtį. Tai yra tie patys skaičiai, maždaug ta apimtis, kuri galėtų sumažėti visiems dujų vartotojams: tiek „Achemai“, tiek visiems kitiems, prisidedantiems prie šio terminalo išlaikymo“, – kalbėjo Ž. Vaičiūnas 

Ministras sakė, kad taip pat buvo kalbėta ir apie VIAP (valstybes interesus užtikrinančių paslaugų) vadinamąją diferencijavimo dalį. Mokesčio lengvata galės pasinaudoti VIAP skolų neturinčios įmonės.

„Klausimas buvo, ar „Achema“, kuri kol kas turėjo teorinę galimybę pasinaudoti šia schema, ar ji turėtų ir praktinę galimybę dėl tos priežasties, kad yra likusi tam tikra VIAP skola. Šitas klausimas taip pat buvo aptartas, tai mes laikomės to paties principo, kad pirmiausia skolos turi būti sumokėtos, o rengiant teisės aktų projektus ieškosime varianto, kad visos įmonės, kurios galėtų pasinaudoti šia schema, galėtų pasinaudoti lygiateisiais pagrindais“, – sakė jis. 

„Achemos grupės“ generalinis direktorius Linas Sabaliauskas ir kiti atstovai po susitikimo žurnalistams nepasirodė ir išėjo pro kitą išėjimą.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, energetikos ministras ir ūkio ministras Virginijus Sinkevičius vyriausybėje ketvirtadienį susitiko su „Achemos“ vadovais.

Prieš dvi savaites vykusiame „Achemos” ir Energetikos ministerijos susitikime Ž. Vaičiūnas ir „Achemos grupės“ atstovai aptarė ministerijos siūlomą „Ahcemos“ išlaidų optimizavimo planą. Po susitikimo energetikos ministras sakė, kad visas siūlymų paketas „Achemos“ indėlį į SGD terminalo išlaikymą sumažintų perpus. Anksčiau Ž. Vaičiūnas minėdavo, kad šis indėlis galėtų mažėti 40 proc.

„Jeigu dabar kalbame apie šiek tiek daugiau nei 20 mln. eurų, tai, įgyvendinus visas tas priemones, jis galėtų mažėti iki maždaug 10 mln. eurų per metus. Pagrindinė priemonė tebeišlieka, kurios, manau, nekvestionuoja nei „Achema“, nei kiti vartotojai – tai SGD terminalo išpirkimas. Tokio sprendimo efektas būtų naudingas tiek „Achemai“, tiek visiems kitiems dujų vartotojams. Tai didžiausia dalis, kuria būtų sumažinama SGD dedamoji“, – aiškino ministras.

Praeitą savaitę Ekonominės infrastruktūros plėtros komisija patvirtino, kad geriausias sprendimas Lietuvai būtų po 2024 metų išpirkti terminalo laivą–saugyklą. Tokį sprendimą ji rekomenduos ir vyriausybei.

Antroji siūloma kaštų mažinimo dalis liestų pačius „Achemos“ vidinius sprendinius.

Tuo metu „Achemos grupės“ generalinis direktorius Linas Sabaliauskas sakė, kad po susitikimo bus toliau atliekami skaičiavimai ir vertinimai, kad būtų matomas bendras vaizdas. 

„Achemos grupės“ valdybos pirmininkė Lyda Lubienė po susitikimo su energetikos ministru birželį sakė, kad jos atstovaujama privataus verslo kompanija ir valdžia stovi skirtingose barikadų pusėse. 

Pasak jos, „Achema“ negali prisiimti priverstinių įsipareigojimų, susijusių su SGD terminalo išlaikymu.

L. Lubienė pažymėjo, kad įmonė susidūrė su didžiuliais iššūkiais: gamtinių dujų kainų šoktelėjimu, šalta žiema, todėl visi rezervai šildymui ir kitiems poreikiams buvo išnaudoti.

 

Atgal