VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

09.29.PVM lengvata maistui atsisuktų kitu galu

Politikams skelbiant kovą su kainų augimu, Seime įregistruotas siūlymas maisto produktams taikyti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą vietoj dabar esančio 21 proc. Ekonomistai atkreipia dėmesį, kad taip prarastas valstybės lėšas galimai tektų kompensuoti didinant kitus mokesčius, todėl siūlomas būdas kovoti su kainomis turėtų dvi medalio puses.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis mano, kad šios lengvatos įgyvendinimas reikštų gana nemažus praradimus valstybės biudžete ir mažesnes galimybes investuoti ar didinti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus, socialines išmokas.
Paklaustas, ar praradimai, susiję su šia mokestine lengvata, nebūtų atperkami kitų mokesčių didinimu, ekonomistas teigė, kad apskritai pasiūlymas sumažinti mokestį, neatsakant į klausimus, ar tai reikš mažesnį biudžeto perskirstymą, ar bus didinami kiti mokesčiai ir kurie, nėra labai rimtas.

Nerijus Mačiulis

Žygimantas Mauricas

„Tai nėra labai atsakingas požiūris į valstybės mokesčių sistemą ir valstybės finansus, kai mes siūlome mažinti mokesčius ar taikyti mokestines lengvatas nepasakant, kaip bus subalansuojami valstybės finansai, ir kas dėl to bus prarandama. Taip pat, ar būtų didinami kiti mokesčiai bei kur yra erdvės juos didinti. Gyventojų darbo apmokestinimas ir taip yra didelis. Kalbėti turbūt būtų galima apie turto mokesčius, bet tie, kurie siūlo mokestines lengvatas, nenori kalbėti apie mokesčių didinimą“, – sakė N. Mačiulis.
Pasak ekonomisto, tikėtina, kad įgyvendinus šį siūlymą maisto produktų kainos sumažėtų, tačiau reikėtų turėti omenyje, kad dėl to būtų mažesnės galimybės didinti pajamas tiems, kuriems produktų kainų klausimas yra aktualiausias.

„Galbūt geriau yra didinti neapmokestinamą pajamų dydį ir tokiu būdu leisti gyventojams įsigyti daugiau prekių. Alternatyvų yra, bet toks pasiūlymas yra truputį populistinis, kol nėra atsakymo į klausimą, kaip bus kompensuojami praradimai biudžete: ar dėl to reikės didinti kažkuriuos kitus mokesčius, ar dėl to mažės išlaidos kažkurioms kitoms viešojo sektoriaus sritims. Be atsakymų į šiuos klausimus tokie siūlymai net neturėtų pasiekti Seimo salės“, – įsitikinęs N. Mačiulis.
„Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas mano, kad su PVM lengvatos maistui siūlymu vėl lipama ant to paties grėblio, o poveikis kainoms būtų laikinas.
„Yra kitų šalių, taip pat ir Lietuvos patirtis, kuri byloja, kad kainos nekrinta tiek, kiek yra sumažinamas PVM, o ypač ekonominio pakilimo stadijoje, kokią mes turime dabar. Todėl manau, kad poveikis būtų labai laikinas, o biudžetas tikrai netektų reikšmingos sumos pinigų. Žymiai tikslingiau būtų mažinti pajamų mokesčius, t.y. didinti gyventojų perkamąją galią arba kryptingiau paskirstyti lėšas.
Tarkime, jeigu yra tikslas mažinti socialinę atskirtį, tai būtent tiems asmenims reikėtų skirti lėšas: didinti vaiko pinigus, pensijas, kitas socialinio draudimo išmokas ar darbo užmokestį viešojo sektoriaus tarnautojams. Siūlomas būdas kelti gyventojų gerovę nėra labai tikslingas, nes maistą perka visi gyventojai – ir pasiturintys, ir nepasiturintys“, – komentavo Ž. Mauricas.
Ž. Mauricas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kokiems produktams būtų taikoma PVM lengvata, nes dabar, kai visuomenė skatinama maitintis sveikai, PVM lengvata dažniausiai nėra taikoma visiems maisto produktams.

„Klausimas, ar cukrui, pyragams, bulvių traškučiams turėtų būti taikoma lengvata. Iš tikrųjų yra daug neatsakytų klausimų ir, jeigu vėliau bus daromi sąrašai produktų, kuriems būtų taikoma lengvata, tai taptų labai didele landa korupcinėms veikoms, nes gamintojai ir prekybininkai visaip stengtųsi įtraukti tą produktą į sąrašą, dėl ko būtų išnaudota daug energijos.
Taip pat neatmestina galimybė, kad vėliau kai kurie produktai atsirastų ten, kur jų neturėtų būti. Įsiveltume į didelę diskusiją, kuri būtų ekonomikai žalinga. Šiuo metu Lietuvoje yra kitų iššūkių be maisto kainų klausimo“, – kalbėjo Ž. Mauricas.
Pagrindiniai įstatymo projekto iniciatoriai ir rengėjai yra Seimo nariai Gediminas Kirkilas, Petras Čimbaras ir Andrius Palionis. Pasak jų, įgyvendinus šį projektą galimas laikinas lėšų, gaunamų iš PVM, sumažėjimas, tačiau padidėjus vartojimui šie praradimai būtų kompensuoti. Vis dėlto dabartinis siūlymas pateiktas be specialistų vertinimų ir išvadų.
Siūloma, kad PVM lengvata įsigaliotų nuo 2019 m. sausio 1 d.

 

Atgal