VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10.07. Vyriausybės kainų mažinimo plane - dėmesys perteklinių reikalavimų mažinimui

Rengiant vadinamąjį Vyriausybės kainų mažinimo planą, vienu svarbiausių tikslų įvardijamas verslininkams skirtų perteklinių reikalavimų atsisakymas. Kaip nurodė Ūkio ministerija, šiuo metu atliekama žemės ūkio, sveikatos ir energetikos sričių sisteminė peržiūra, kurią baigus parengtos priemonės verslui leis sutaupyti tiek lėšų, tiek laiko.

„Ją atliekančios atsakingos institucijos - Sveikatos apsaugos, Žemės ūkio ir Energetikos ministerijos peržiūrės savo sričių teisinį reguliavimą, identifikuos pasenusias, neaktualias, perteklines nuostatos ir jų atsisakys. Išskirtos energetikos, sveikatos apsaugos kryptys, nes našta verslui pastaruoju metu jose didėjo“, - nurodoma atsakymuose.

Teigiama, kad intensyvus perteklinių reikalavimų įvertinimas pradėtas neseniai, tad kol kas Ūkio ministerija gali pateikti tik pavienius pavyzdžius.

„Pavyzdžiui, bus paprastinami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyti reikalavimai ir atsisakyta maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo išdavimo, vietoj to paliekant tik registraciją. Aplinkos ministerija atliks teisės aktų pakeitimus, kurie palengvins (kai kuriais atvejais bus ir atsisakyta) reikalavimą keisti patalpų paskirtį, norint vykdyti mažmeninę prekybą“, - rašoma komentare.

Nurodoma, jog planuojami Žemės ūkio ministerijos teisės aktų pakeitimai leis nerūšiniais vaisiais ir daržovėmis prekiauti mažmeninės prekybos vietose juos atitinkamai paženklinus, nes iki šiol juos buvo galima parduoti tik gamybos įmonėms perdirbimui.

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerija įsipareigojo peržiūrėti teisės aktus, reglamentuojančius reikalavimus kenkėjų šalinimui, kad iš verslininkų nebūtų reikalaujama sudaryti nuolatines sutartis su kenkėjų naikinimo įmonėmis, o jų paslaugomis būtų naudojamasi tik esant poreikiui.

Anot Ūkio ministerijos, analizuojamos ir Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto sudaromos maisto prekių grandinės, iš kurių matyti, kad prekybininkų dalis vartotojams svarbių maisto prekių kainoje didėjo.

Nurodoma, kad, pavyzdžiui, kiaulienos atveju prekybininkų dalis 2014-2018 metais didėjo nuo 21,8 iki 24,1 proc., tuo pačiu laikotarpiu kiaušinių - nuo 22,5 iki 39,3 proc., pieno (2,5 proc. riebumo) plastikiniame maišelyje - nuo 24,1 iki 35,1 proc. kiaulienos sprandinės - nuo 20,9 iki 25,9 proc., kvietinių miltų - nuo 47 iki 53 proc., ruginės duonos - nuo 20,5 iki 25,8 proc.

Ūkio ministerija nurodė, kad dirbant su institucijomis, tiekėjus ir prekybininkus vienijančiomis asociacijomis artimiausiu metu tikimasi sulaukti dar daugiau pasiūlymų.

Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius anksčiau „Žinių radijui“ sakė, jog Ūkio ministerija savo kuruojamose srityse yra atlikusi visas reikiamas analizes kainų mažinimo planui įgyvendinti.

Jo teigimu, peržiūrima viešųjų pirkimų tvarka, kad juose būtų leidžiama dalyvauti smulkiesiems ir vidutiniams verslininkams, taip pat dėliojami konkretūs planai dėl Konkurencijos tarybos stiprinimo.

Vyriausybė apsisprendė, kokios priemonės bus taikomos siekiant labiau apginti vartotojus, didinti konkurenciją ir sukurti sąžiningas taisykles prekybos tinklų rinkoje.

Iki lapkričio 1 dienos Ūkio, Žemės ūkio, Aplinkos, Sveikatos apsaugos ir Teisingumo ministerijos bei atsakingos įstaigos įpareigotos pateikti konkrečius teisės aktų projektus.

Pasak ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio, sustiprinus kainų pokyčių stebėseną, visuomenei pateikiant daugiau informacijos bus galima geriau ir objektyviau įvertinti, kiek efektyvios buvo šios priemonės, ir kaip prekybos tinklai laikosi duoto žodžio atsakingai ir sąžiningai vykdyti savo kainodarą.

Atgal