VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

10.17. Po žinios apie minimalios algos didinimą perspėja: didės ir kainos

Vyriausybė antradienį nusprendė nuo kitų metų sausio 1 d. minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA) kelti iki 430 eurų. Įvertinus tai, kad nuo sausio 1 d. įsigalioja mokestinė reforma, MMA siektų 555 eurus. Bendrovės „SME Finance“ patarėjas ekonomikai Aleksandras Izgorodinas tikina, kad MMA pakėlimas išjudins ne tik darbo užmokesčius, bet ir kainas.

Shutterstock nuotr.

„Manau, kad atlyginimus MMA didinimas tikrai išjudins, nes paprastai, kai yra keliama MMA, dažniausiai įmonės atitinkamai kelia atlyginimus ir kitiems darbuotojams, kad išlaikytų skirtumą tarp kvalifikuotų ir nekvalifikuotų darbuotojų, kadangi šiuo metu jaučiamas pakankamai didelis darbuotojų trūkumas. Vis dėlto manau, kad MMA didinimas yra tik papildomas faktorius, skatinantis kitų atlyginimų augimą“, – sakė A. Izgorodinas.
Pasak A. Izgorodino, realios atlyginimų augimo priežastys yra tam tikruose darbo rinkos rodikliuose: darbo rinka, kalbant apie gyventojų užimtumą ir aktyvumą darbo rinkoje, iš esmės yra labai arti savo piko.
„Kaip rodo „Eurostat“ skaičiai, dabar 76 proc. darbingo amžiaus gyventojų turi darbo arba jo labai aktyviai ieško. Tokio aukšto rodiklio mes net prieš krizę neturėjome. Lygiai tas pats yra ir su užimtumo lygiu. Žiūrint iš nedarbo lygio pusės, jis krenta, bet ilgalaikis nedarbas toliau išlieka labai aukštas – 32 proc. Dėl to per 5 metus laisvų darbo vietų skaičius Lietuvoje išaugo dvigubai, tačiau užimtųjų išaugo tik 7 proc. Ši įtampa darbo rinkoje yra pagrindinis faktorius, kuris skatina algų augimą. Netgi tuo atveju, jeigu nedidėtų MMA, atlyginimai vis tiek augtų labai stipriai“, – pasakojo ekonomistas.
Dėl mokesčių perskaičiavimo vidutines pajamas gaunantys asmenys sulauks 40–50 eurų didesnio užmokesčio „į rankas“, tačiau, pasak A. Izgorodino, dalį šio augimo „suvalgys“ infliacija. Anot ekonomisto, kuo sparčiau kils atlyginimai, tuo labiau įmonės bus suinteresuotos investuoti pinigus į produktyvumo ir konkurencingumo didinimą, tuo pačiu ir didins kainas.
„Įmonės nebeturi tiek daug rezervo, kad kompensuotų darbo kaštų pabrangimą tik iš savo resursų. Akivaizdu, kad tai šiek tiek persiduos ir į kainas. Manau, kad būtų gana naivu tikėtis, kad toks spartus atlyginimų augimas, kuris tęsiasi jau pora metų, nepaveiks infliacijos. Faktas, kad paveiks. Pramonė šiuo metu pagamina apie 50 proc. daugiau produkcijos negu prieš krizę, bet su 11 proc. mažesniu darbuotojų skaičiumi. Tai iš esmės yra minimalios algos didinimo ir atlyginimų augimo pasekmė“, –  sakė ekonomistas.
Nuo kitų metų sausio 1 d. MMA bus didinama 7,5 proc. iki 430 eurų ir minimalus valandinis atlygis 7,5 proc. iki 2,63 euro. Įvertinus tai, kad nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigalioja mokestinė reforma, MMA būtų 555 eurai, minimalus valandinis atlygis – 3,39 euro.
Šiuo metu MMA yra 400 eurų, minimalus valandinis atlygis – 2,45 euro.
Lietuvos MMA galima mokėti tik už nekvalifikuotą darbą.

Atgal